2018. augusztus 19., vasárnap

Balatonföldvár kálvária



1896-97-ben építtette a Széchényi család az akkor Miasszonyunk, jelenleg Kármelhegyi Boldogasszony kápolnát. Az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén található, ezért Hegyi kápolnaként is ismert. 
A kápolna, a Petőfi Sándor (volt Imre) utca végén található egy tölgyfa ligetben. Az első elképzelés alapján a kápolnához vezető út két oldalán helyezkedtek volna el a stációk, de ez a megoldás nem tűnt kivitelezhetőnek. Ezek után a kápolna környezetének felújítási tervei és kivitelezése már a keresztút útvonalának kialakításával történt.   

Az új kálváriát egy lelkes, balatonföldvári hívő, Pappné Molnár Veronika álmodta meg. Varga Péter atya támogatásával az álmokat tett követte és hamar sikerült még további szövetségeseket találnia az ötletéhez.
Egy csodálatos, tölgyfás helyre került a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által gyártott 14 festett stáció. Az eredeti kálvária dombormű-sorozat alkotói: Apáti Abt Sándor és Mack Lajos (a Zsolnay gyár keramikusai) voltak. Az egyes állomásokat családok, magánszemélyek adományából, de van több olyan állomás, ami több család összefogásából valósult meg. A kivitelezési munkálatokhoz további hívek adományain kívül a Balatonföldvári Egyházközség és Balatonföldvár Város Önkormányzata is hozzájárult. A keresztút szentelését a kaposvári, Varga László megyéspüspök celebrálta, 2018. július 15-én, a Kármelhegyi Boldogasszony Kápolna búcsú napján. A tervek szerint a nagyböjti, pénteki esti keresztutak helyszíne az újonnan szentelt kálvária lesz.


Képeket és az ismertetőt Pető Máriának köszönöm !















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése