2018. augusztus 12., vasárnap

Tibolddaróc kálvária


A képeket és az ismertetőt  Pető Máriának köszönöm. 


Tibolddaróc temploma: a szent Erzsébet templom, késő barokk stílusban, 1826-ban épült.
A kálvária, a dombon álló templom  jobb oldalán kezdődik. A templom mögött meredeken mennek fel a lépcsők, s mellettük az egyes állomások.
Dósa Sándor (a tibolddaróci és a kácsi közös termelőszövetkezetek volt elnöke) felkereste a régi, 14 stációt támogató családok ma élő utódait
és Cserépfalu lakosait is. Egyetlen egy sem utasította vissza a támogatást. 


Az új kálváriát 2018. október 7-én szentelte fel az érseki helynök, Ficzek László.


A keresztút első  állomását érintetlenül hagyták  mementóképpen.  A régi stációknak megfelelő formát egy cserépfalui fafaragó készítette el.  A fülkék képeit kegytárgyboltból vásárolták, hasonlóan a Golgota  corpusához. Minden egyes fülkén alul feltüntették a támogatók nevét. 

A kápolna és a Golgota felújítását  számosan segítették, ezt is felsorolták a kápolna a jobb alsó részén. A kápolnában megmaradtak a régi festett másolatok a falra akasztva.

Az első stációoszlop domborművét - emlékeztetve a régire - meghagyták, a kápolnával szemben helyezték a régi keresztút maradványait. 


A régi kálvária történetéről Dósa Sándor gyűjtött össze anyagot. Ez megjelent a Kaptárkő c. miskolci folyóiratban.

Tóth István atya, az akkori plébános kezdeményezte 1947-ben, a Boldogasszony évében.  Péchy   Margit grófnő ajándékozott pénzt a Golgota egyik keresztjére. Az itt lakók ingyenes munkát végeztek. Már ez év szeptember 28-án fel is szentelték. A Kálvária-búcsút minden év szeptember közepén tartották.

Az információkat, s azok megszerzését köszönjük Dósa  Istvánné, Rózsikának, könyvtárosnak.

 


A megmaradt régi és egy az új stációk közül














(Felújítás előtti képek)




Egy régi fotó a kálvária kápolnáról:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése