2018. augusztus 10., péntek

Mátramindszent kálvária

A leírást és a képeket Pető Máriának köszönöm.


Dabóci  Mária /a Kincseskert, a Mens Sana Alapítvány  vezetője/ segítségével tudtam meg adatokat a  mátramindszenti  kálváriáról a helyi lakosoktól.

A fából készült stációkat és a fakereszteket Tóth Mihály harangozó faragta.  Akkor még falábakon állt betonoszlopok helyett. A stációk zárhatók. Sőt kinyitás után kis akasztókkal rögzíthetők. Keletkezésének ideje az 1930-as évek közepe, vagy vége. A templom előtt álló haranglábat is ő tartotta rendben.

Sajnos, a stációsor nagyon elhanyagolt.  A jobb oldalon több stációt benőtt a gaz, az orgonabokrok. A képek kifakultak: 2-3 db alig ismerhető fel. A képeken darazsak és fürkészdarazsak vertek tanyát.  Az oszlopok is dülöngélnek. Feltétlenül szükséges lenne a felújításuk. Úgy néz ki azonban, nincs gazdája a kálváriának.

A Golgotán Krisztus alakja fémből van. Rajta alul a kivégzés eszközei. A három kereszt anyaga fa. A két lator bádog alakjának csak körvonala látszik. Színüket teljesen elvesztették. Miképp ez a fotókon is látszik - sajnálatos módon, a képek is már teljesen tönkrementek - ami nem csoda, ha közel 100 éve nem történt sem állagmegóvás, sem felújítás.....  

Nagyhéten nem használják, csak Úrnapján. Ilyenkor 4 gujhót /kunyhót, sátrat/ építenek a négy égtáj felé. Ágakat hoznak az erdőből és a diófáról. Sok virággal díszítik fel az oltárt.  A  kálvária középén álló templom /és harangláb/ műemlék.  




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése