2013. október 8., kedd

Földeák kálvária



Képek, szöveg innen:
http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/egyhaztortenet/Makoi_kereszteny_fuzetek/pages/004f/003_kalvaria_es_a_staciok.htm                        
 „A földeáki temető­ben a kápolnához ve­zető út mentén áll a 14 stáció, melyeket 1912-ben emeltek. 1990-ben az egyház, a község és a hívek összefogása eredményeként újították fel az igen rossz álla­potba került építmé­nyeket. Az alapjukig visszabontották és helyükre betonból kiöntött, hófehérre meszelt oszlopokat állítottak. 
A munkálatokat Rakonczai János kőműves­mester irányította. Az ő tervei alapján készültek a betonsablonok. A régi stációkat tégláira szedték, a betonelemeket egyenként szállították a teme­tőbe, és helyben állították össze. A régi stációkról származó kőlapokat, melyek az állít­tatók nevét őrzik, az egyik oldalba, az 1990-ben adako­zók nevét őrző táblákat a másik oldalba helyezték. 
A stációk bronz dom­borműveit Návay Sándor szobrászművész készítette.”  Az omladozó Kálvária dombot 2005-ben Katona Pál plébános újraépít­tette, és akkor cserélték ki a Krisztust ábrázoló keresztet. A régi helyére azt a feszületet állították, melyet Rakonczai János kőművesmester vásárolt és őrzött évekig.(A fenti címen minden stáció adományozója is olvasható.)


A kálvária 1968-ban





















Az alábbi képet innen hoztam:
http://miserend.hu/templom/1721







 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a képeid, látom sokat dolgozol velük mostanában!

    VálaszTörlés
  2. Bizony sokat ülök a gép mellett - és mégis valahogy úgy érzem lassabban haladok, mint szeretném. Rá se akarok gondolni, mi lesz télen....

    VálaszTörlés