2018. március 23., péntek

Báta 2. kálvária H


Hiányoznak képek

Bátán az 1539-es török pusztítás négyszáz éves évfordulójára újra templom épült a Klastrom-hegyen. A neoromán stílusú templomot Lechner Lóránt tervei alapján építették és 1939-ben szentelte fel Virág Ferenc pécsi megyéspüspök.

A bátai Szent Vér templom felszentelése után hamarosan a környék kedves búcsújáró helye lett, főleg  július  első  vasárnapján  keresték  fel  sokan.  Fájth Jenő  azt  tervezte,  hogy pálosokat telepít le Bátán, ebben azonban a II. világháború és 1945. december 6-án bekövetkezett halála megakadályozta. Az új politikai rendszerben a Szent Vér búcsú háttérbe szorult, csupán Krisztus Vére ünnepén jött össze a környező papság és ünnepelt  együtt. 
Az  1980-as  évektől  Sudár  Imre  apátplébános  szervező tevékenységének köszönhetően ismét felvirágzott a bátai búcsújáró hely, ahova az egész országból érkeztek és érkeznek ma is zarándokok a hagyományosan július első vasárnapján tartott búcsúnapra.

A templom közelében készült valamikor egy stációs kálvária, melynek oszlopai régi sírkövek, s a képek réz domborművek.
Alkotójáról, ill. a kálvária pontos építésről sajnos eddig nem sikerült semmit  megtudnom.


 
Templomképek:

Az alábbi két képet   Baltaváriné Joó Máriának és Baltavári Istvánnak köszönöm.Az alábbi fotókat Pethő Máriától kaptam, köszönet érte !
2 megjegyzés:

  1. ÉN is gratulálok! Sok informácit tudtam emg a blogról. Lenne egy ötletem. leehtne a kálváriákat csoportosítani /ilyen nincs uyganis a művészettörténészek szerint/. H a Önt érdekli szóljon, elküldöm. Én nem akarom ezt a nagy munkát egyedül felhasználni, esetleg csak Önnel együtt. Én is sok kálváriát bejártam, de azok képei általábanm fent vannak a blogon. Üdvözlettel: Pethő Mária esetleges válasz: pethomima@gmail.com

    VálaszTörlés