2018. március 16., péntek

Nemesnádudvar kálvária


A fényképeket Pethő Máriának köszönöm !

"Nemesnádudvar, mint olyan sok más magyar falu, a török kiűzését eredményező harcok következtében elnéptelenedett  emiatt többször került sor a lakosság pótlására betelepítéssel. 1724 júniusában megérkeztek az első német jövevények, szám szerint 25 család.
A nemesnádudvari telepesek a rajnai-frank nyelvjárást beszélik ma is. Gyökereik a Rajna mentén, a mai Baden-Württemberg tartományban keresendők (Neibsheim és környéke)...

A II. világháború nagy veszteséggel járt. A nemesnádudvari németek átköltöztetése más magyarországi településekre illetve Németországba 1947-ben kezdődött. Helyükre a határon túli Bácskából, illetve a Felvidékről áttelepített magyarok jöttek.

A temető fő útvonalán két oldalt helyezkednek ez a stációfülkék Zsolnay kerámiákkal díszítve. A stációsor a lépcső közepén egy indítókápolnával kezdődik , melyre nagy betűkkel fel van írva:  Feltámadunk!
A stációsor végén áll a Piéta szobor, amely az I. és II. világháborúban elesett nemesnádudvari  lakosoknak állít emléket.
A Golgotát  1880-ban állították a helyi lakosok. Jézus keresztje alatt Magdolna szomorkodik.  Kb. ebben az időben, vagy valamivel később  épülhetett a stációsor.
A keresztutat csak kívülről újították fel : lemeszelték és háztetőszerű, lépcsőzetes  bádogborítást  kapott felül.  A képek elé védőrácsot helyeztek. Sajnos, a régi támogatók neve már nem olvasható a fülkék oldalán."
Ismertető részletei innen:   


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése