2018. október 1., hétfő

Ajka-Bakonygyepes kálvária


Az ismertetőt és a kálvárián készült képeket  Pethő Máriának köszönöm.

2018.május 21-én, pünkösdhétfőn újonnan épített keresztutat és kálváriadombot áldott meg Takáts István veszprémi érseki kancellár az Ajkához tartozó Bakonygyepesen Sándor Mihály plébános vezetésével.
A keresztút és kálváriadomb megálmodója és megvalósítója Áment Márton helytörténész. A falu  800 éves évfordulójára állították fel a 14 stációt. 
A Golgota dombját mesterségesen alakították ki. Ezen a helyen volt gróf Pásztori Imréné kúriája, amelynek állapota nagyon leromlott. Eredetileg három fakeresztet állítottak rá. A középsőre a szinte legnagyobb méretű Krisztus  szobrot vásárolták meg az Ecclesia Szövetkezettől.
A falusiak a templom mellett dombot alakítottak ki. A Golgotát körbeveszi a stációk sora.
A török idők után az 1746 évi újratelepítést követően tíz év múlva már állt  templom a községben, amely kicsinek bizonyult. A jelenlegi templomot 1910-ben szentelték fel. Az újratelepítést követően a teljes lakosság római katolikus volt és ez egy így is maradt  az 1960-as évekig. A keresztutat és a kálváriadombot  az elődeikre és a hitükre emlékezésképpen állíttatta  Bakonygyepes lakossága.
Ezzel emlékeznek a jelenlegi gyepesiek elődeikre,  akik a nehéz időkben is megtartották hitüket.

A keresztút képei Simon András grafikái alapján készültek. A stációképeket Szabó Zalán kőfaragó vitte fel az egyes állomásokra.







A keresztút nehezen fotózható képeiről sajnos egyelőre csak ilyen (nem a gyűjteménybe szánt) képeket kaptam, de azért ezúton is köszönöm W.L. segítségét: 


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése