2018. október 18., csütörtök

Kunbaja kálvária



A fotókat és az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm !

A kálvária az u.n. „új temetőben” található. A stációsor elején itt is látható Jézus a getszemáni kertben az angyalokkal szoborcsoport. Ez egyben a Weigand család síremléke is.

A stációkon a Zsolnay kerámia domborművek jó része kopott, töredezett. A stációfülkékhez egy-egy sír, családi sírhely is kapcsolódik. Mindegyikre rá van írva a támogató neve.  Az első adományozók alul, fehér márványtáblán, a  felújítók, ill. az újra idetemetkezők a stációképek alatt fekete táblán vannak feltüntetve. A II. stáció a papi kripta. 
A vörös téglaépületek, melyeken a stációképek lettek elhelyezve,  jó állapotúak. A képek felett  kék  kereszt látható, szintén Zsolnay termék.
Zsolnay kerámia-stációkkal 1932-38 között hozhatták létre a keresztutat.  Az eredeti kálvária dombormű-sorozat alkotói: Apáti Abt Sándor és Mack Lajos (a Zsolnay gyár keramikusai) voltak. Felújítás nem volt a stációképeken, csak a stációoszlopokat kívülről tisztították meg és újították fel.
Az út végén állnak a keresztek. Jézus és a két lator szobra felújított, a kereszt mellett álló szobrok (Szűz Mária, Mária Magdolna, Szent János) vélhetően eredetiek és nem kerültek felújításra.
A Golgota alá helyezték a Szent Sírt.
Sajnos, ennél több információt nem tudtak adni a kálváriáról.






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése