2018. október 10., szerda

Bodony kálvária


Az ismertetőt és a fényképeket Pethő Máriának köszönöm.

Szent Mihály római katolikus templom a XV. században épült, bár az 1332-37. évi tizedjegyzékben a Bodon névalak mellett plébániaként említik. A török utáni első összeírás 1696-ban elhagyott templomként jelöli.
1720 körül Szent Mihály tiszteletére szentelt templomként írják le.
1732-ben a templom első plébánosa, Széles János restauráltatta.
1770-ben épült a torony, majd Grassalkovich Antal 1776-ban a teljes templomot átépítette és kőtoronnyal bővítette.
1606-ban egyházi zsinatnak adott helyt.
1975-1985 között újabb teljes rekonstrukción esett át Fias István atya vezetésével. Ekkor került sor a XV. századi Gót szentély feltárására, a freskók bemutatására a XVII. századbeli Pasztofóriummal és a lábazati díszítéssel. Ekkor újították fel a nyolc változatú barokk orgonát is.
A szentélyben temették el 1770-ben Kovács Györgyöt, és 1777-ben a torony alatti kriptában Gallay József plébánosokat.
1904-ben felújították.

A templomkertben kálváriastációk állnak. Adataik nincsenek róla. A helytörténész és az Egri Érsekség Levéltára sem tud róla semmit. Régen a Kopasz-hegyen lévő Golgotához jártak ki, ill. ott fejezték be a keresztutat. A régi téglaépítményekben gyönyörű, színes domborművek voltak. Talán már az 1780-as években állhattak. A fülkék boltíves tetején fémkereszt található. A stáció oszlopok ütöttek-kopottak. Csak annyiban újították fel, hogy az egyes stációkra újabb fehér táblákat helyeztek. Bár a templomkert szépen rendben van tartva, a stációkra is gondot kellene fordítani. A plébániaépület felújítására már kaptak pénzt.  A plébániaépület is műemlék. A templom előtti kereszt nagyon szép, 1941-ben épült.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése