2013. március 21., csütörtök

Salgótarján kálvária

A kálvária régi képeit  "Galagonyának" köszönhetem.

A salgótarjáni kálváriát 1949-ben szentelték fel a Pipishegy déli lejtőjénél a Karancs-völgye felé tartó katlan szélén. A teraszos megállót követően a Krisztus szenvedését megörökítő 14 stáció között gyalogút kanyarog a tetőn lévő három keresztig.
2012-ben Civil kezdeményezésre restaurálták a kálvária stációit, Bóna Kovács Károly 1938-ban készült 14 domborművét a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszéke újította fel.
Információk a kálváriáról itt is olvashatók: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2784

"...A műalkotások állapotfelmérése során a szakértők megállapították, hogy a domborművek károsodása – a domborművekben lévő vasvázak, valamint a saját receptúrájú, napjainkra élettartama határait is elérő műkőkeverékre tekintettel – oly mértékben előrehaladott, hogy azok eredeti, külső térbe történő visszahelyezése a jelenlegi ismeretek szerint nem lehetséges úgy, hogy azok rövid időn belül ne szoruljanak ismételten restaurálásra. Ezért a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszéke elkészítette a domborművek kültéren elhelyezhető hű másolatait az eredeti alkotások egyidejű restaurálása mellett, azok megóvása érdekében. Az eredeti állapotban helyreállított domborműveket az önkormányzat 2013. szeptember 3-án a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumnak adta át. A műalkotások másolatainak a Szent Imre-hegyi Kálváriára történő elhelyezését 2013. szeptember 9-én fejezték be..."

 A felújítás utáni állapotról (stációkról) sajnos nincsenek képeim.

Múltmentő blogbarátom (http://multmento.blog.hu/)javaslatára kiegészítem a bejegyzést néhány régi fotóval:  http://tarjanikepek.hu/?p=16
http://p2.vatera.hu/photos/99/2d/51b6_1_big.jpg 
http://www.fortepan.hu/_photo/display/11482.jpg : "A kálváriát a "trianoni magyar kálvária" emlékére építették.1928 tavaszán kezdték el az építését.1931-ben megépült a történelmi Magyarország körvonalaival övezett barlang. 1942-ben épült a bazaltkocka alapú lépcsősor. Ez egy 176 fokból álló lépcsősor , aminek a tetején egy kőfal található. A kőfal volt régen a kálváriaegyüttes fő attrakciója "magyar feltámadás" barlangja, benne a Magyarok Nagyasszonyaként megjelenő Szűz Mária és Szent István szobrával, amelyet reflektorok világítottak meg. A barlangot szocializmus évtizedeiben befalazták, de mára az eredeti szobor körvonalait a kőfalon festékkel visszarajzolták." 
Salgótarján kálvária nagyobb térképen való megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése