2013. március 8., péntek

Vöröstó kálvária
Vörös Dóra (http://bottheka.com/hu/blog) betartotta ígéretét, lefényképezte nekünk a vöröstói kálváriát. Ezúton is köszönöm !

„A vöröstói kálvária dombja a település keleti határában emelkedik. A kápolnához vezető út két szélét szegélyező 7-7 szimmetrikusan felállított stációból és egy kora eklektikus stílusú Kálvária-kápolnából áll. (Melynek két kőkeresztje Jézust, illetőleg Jézust és Szűz Máriát ábrázolja) A nyolcszögletes alaprajzú - a község templomával egyidős kálvária páratlan értékeket közvetítő Balaton-felvidéki nevezetesség. A Kálvária-domb tetejéről a nagyvázsonyi Vázsonykő várára, a Kab-hegyre és a déli Bakony vonulataira nyílik szép kilátás.”

„A kálvária a falu délkeleti szélén emelkedő dombon áll. Tőle északra a mencshelyi-nagyvázsonyi út másik oldalán található a község temetője. A Kálvária-dombot egyébként legelőként használták, így gyakran tettek kárt az építményekben az ott legelő állatok is. Az épületegyüttes tájolása É-D-i irányú. Északról lehet megközelíteni egy kapun keresztül (kerítés csak az északi oldalon védi) a kálváriát.
A stációk két sorban, fő nézetükkel a tengelyre fordítottan egymással szemben állnak. A 3 méter magas klasszicista stílusú stációk valószínűleg téglából épültek. (Vakolásuk miatt nem állapítható meg pontosan.) Fedőlapjuk kőből készült, kovácsoltvas kereszttel. A képek mázas kerámiából készültek. A stációképeket úgy helyezték el, hogy a keresztutat járó hívő egyik oldalról a másikra keresztben halad. A stációk sorát sokszög alaprajzú, kupolás kápolna zárja. Belül az ajtóval szembeni déli falsíkon oltár, rajta fa szentségtartó.
Az oltár felett újszerű Piéta kép, felette felirat: „Du Königin der Märtyrer Bitt für uns!”. Az oltár alatt Szent Sír. A keleti és nyugati oldalán ablakok, alá padokat helyeztek. A kápolna az ünnepeken kívül zárva van.
A Kálvária-dombról és a rajta felállított Golgotáról II. József 1783-85. évi katonai felméréseiből értesülünk először. Eszerint a falutól keletre háromkeresztes kálvária található. Az 1824 és 1846. évi egyházlátogatás szerint bár kápolna és stáció a Kálvárián nincsen, de áll ott öt fakereszt, mind az öt a megfeszített üdvözítőnek képével és még két fakereszt a két latornak képével. Sajnos a jegyzőkönyv a keresztek elhelyezéséről nem ír bővebben.
A kálvária mai formáját az 1880-as években nyerte el. Népessy Károly helyi plébános 1882-ben jelentette az egyházmegyének, hogy hívei saját költségükön a kálváriát áthelyezték – közelebb helyre állították – s az átépítés költségeihez igénybe szeretnék venni annak alaptőkéjét, melyet az egyházmegye kezelt. Az átépített keresztút az 1910-es években már felújításra szorult. 1911-ben tatarozták a stációkat és a kaput, 1916-ban kicserélték a 14 stációképet. A régi, színevesztett faképek helyére festett bádogképek kerültek. (A templomba csupán 1948-ba készítettetek – a plébános kérésére és rábeszélésére – keresztutat.) A kápolna mellett álló két keresztet 1944-ben állították fel. A kálvária legutóbbi felújítására 1996-97-ben került sor, amikor rendbe hozták az építményeket, a stációkba mázas kerámia domborművek kerültek.”

A Kálvária-dombról és a rajta felállított Golgotáról II. József 1783-85. évi katonai felméréseiből értesülünk először. Eszerint a falutól keletre háromkeresztes kálvária található. A kálvária mai formáját az 1880-as években nyerte el. Az átépített keresztút az 1910-es években már felújításra szorult. 1911-ben tatarozták a stációkat és a kaput, 1916-ban kicserélték a 14 stációképet. A régi, színevesztett faképek helyére festett bádogképek kerültek. A kápolna mellett álló két keresztet 1944-ben állították fel. A kálvária legutóbbi felújítására 1996-97-ben került sor, amikor rendbe hozták az építményeket, a stációkba mázas kerámia domborművek kerültek.  kálvária építőmestereit nem ismerjük.
Az új kálvária építését és fenntartását is a falu hívő lakossága vállalta magára. Kálvária alapot már a 19. század közepén létesítettek, amely folyamatosan kamatozott. 1882-ben 66 forint 5 krajcár, 1911-ben 1354 korona 32 fillér volt a kálvária fenntartására félretéve, melyet egyéni adományok is gazdagítottak.

Az alábbi képeket Horváth Anikótól kaptam, köszönöm ezúton is:Azt alábbi képeket "bolyak" küldte. Köszönöm:
Az alábbi légifotót "Civertan"-nak köszönöm: Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése