2013. április 18., csütörtök

Zsámbék kálvária H

Tudomásunkra jutott, hogy Zsámbékon a stációoszlopokba új képek kerültek. Ezek átadása, felszentelése 2022 húsvétkor volt. A faragott stációképeket Fehér Gábor készítette. Sajnos többszöri ígérete ellenére a kért képeket tőle nem kaptam meg. Az Önkormányzattól sem kaptunk segítséget. Ha véletlenül valakinek meglennének az új stáció képei, kérem, küldje el a gyűjteményem részére.
Előre is köszönöm !A stációfülkék képei hiányoznak.


A fényképeket "bolyak"-tól kaptam  2013-ban. Köszönöm.

A Kálváriát - a hajdan domborműves stációkat és a dombtetőn álló kereszteket- az 1800-as évek első felében állították.
Elolvasásra ajánlom a kálvária történetét itt:  http://www.schambek.eoldal.hu/cikkek/ertekes-wertvolles/a-zsambeki-kalvaria-tortenete.html
(Sajnálatos, hogy a köréje épült házak teljesen megsemmisítik a hely szakrális jellegét. Legalább egy hársfasor került volna a procc házak elé....)
Egyébként a kálvária jelenleg is (2013) elhanyagolt állapotban van, stáció-fülkéi üresek. Ezeket a képeket Dénes Ildikó készítette 2016-ban - köszönet érte:
A 2013-as első bejegyzés óta valami történt, bár nem sok.
Ezeket az alábbi fotókat "Múltmentő" készítette 2018-ban.
A stációfülkék némelyikében  régi képek fotómásolatait helyezték el - elég vegyes anyag, az egyik csak fekete-fehér, a másik színes..... Pillanatnyilag nem tudom, hogy  mindegyik fülkében volt-e ilyen, vagy csak néhányban helyeztek el képet (az első variációt tartom valószínűnek - mindegyik fülkében volt kép, de "eltűnt".....Ha megtudom a valós helyzetet, beszámolok róla).
Krisztus keresztje jelenleg van "felújítás alatt" - az oszlop márványtáblája már felújítva a helyére került.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése