2013. augusztus 24., szombat

Csolnok kálvária



A képeket „bolyak”-nak köszönhetjük.

A kálvária történetérő Szaksz László alpolgármester úrtól kaptam érdekes információkat, melyeket ezúton is nagyon köszönök:
A kálvária  1782-ben létesült – itt is a betelepített sváb családok voltak az alapító létrehozók.  Az idő vasfoga megdogozta a képeket, melyeket időközben kicseréltek, felújítottak, azonban  sajnálatos módon ezeket néhány éve vandálok ellopták,  tönkretették, összetörve, az erdőben szétszórták. (Az elkövetőket megtalálták és nem maradtak büntetlenül….) Egyetlen kép került elő épen, ennek fotója látható is az alábbi képek között. Jelenleg laminált, nyomtatott képek vannak a stációfülkékben.

A kálvária az idők folyamán kisebb „átalakításon” ment keresztül. Valamikor a 3 kereszt a faluból is látható volt. Az 1960-as években  a kőbánya művelése, a robbantások  miatt, az akkori üzemeltető áthelyeztetett néhány stációt és a kereszteket, a ma látható helyre.
A kálváriáról érdekességképp még megtudtam, hogy itt húsvétkor kétszer is van kálvária-járás, nagypénteken a „szokásos”  és vasárnap kora hajnalban a mai napig a falu asszonyai külön kálváriajáráson vesznek részt.




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése