2013. augusztus 30., péntek

Kislőd kálváriaA kislődi képeket „Debi”-nek köszönöm. Előrebocsátom, hogy a párás reggelen, üveg mögött fényképezni szinte lehetetlen – ezért elnézést a képek minőségéért. Kérném is, ha véletlenül valaki arra jár „normális” időben, és van 14 stációnyi ideje, fényképezze már le nekünk, hogy a képeket megismerhessük. 
 
A kálvária történetéről az Interneten többféle adat is található. Megpróbáltam összefésülni az ismereteket:
http://szalezianum.hu/adatbazisok?kid=20

A 18. század végén emelt kálvária szántóföldek között állhatott, mert többször használják szántók helymeghatározásakor mint szomszédos területet. A ma is meglévő kálvária és elődje a három fakereszt a temetőben áll és állt, annak részét képezte.
A kálvária építésének pontos időpontját nem ismerjük, annyi azonban bizonyos, hogy az 1780-as évek elején már megvolt. Helyét a falutól keletre jelölik, majd az 1784-ben felvett II. József-kori első katonai felmérések során leírják formáját is. Eszerint a falu keleti szélén hét stáció és egy kápolna állt. Rőthy Mihály plébános kezdeményezésére épült meg új helyén (a temetőben), és formában a kálvária 1889-1890-ben. Rőthy Mihály utódja Felkl Viktor plébános tataroztatta a kálváriát 1923-ban és a kápolnát 1937-ben. A kálvária mai rendezett állapota a kislődi hívek áldozatkészségének és Markója Lászó plébános odafigyelésének köszönhető.

A 18. századi kálvária építőmesterei ismeretlenek. Az 1889-ben megkezdett kálvária és iskola építési munkálataira a plébános és a falu elöljárósága Brenner Lőrinc veszprémi építőmesterrel kötött szerződést. A kálvária stációinak festett gipsz domborműveit Rőthi Mihály plébános Münchenből hozatta.
Az 1824. és 1846. évi egyházlátogatás szerint a kálvária fenntartása a községet illeti. 1865-ben a templomszámadás szerint keresztalapítványként 159 ft. 62 kr.-t kezeltek. Kifejezetten a kislődi kálvária fenntartására tett 400 koronás alapítványt Magvasi Ádám kislődi kántortanító1905-ben.
A kálvária építése 1889 szeptemberében kezdődött Tüttner Kálmán tervei alapján, mai formáját 1907-ben nyerte el.


Felirat hozzáadása

http://www.panoramio.com/photo/23032721  a stáció teljes képét innen hoztam.
http://post-card.hu/auctions/toc/-39613/page-11  ez pedig a régi fotó helye.
a többi "Debi" képe.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése