2013. augusztus 28., szerda

Komló-Mecsekjánosi kálváriaA valaha önálló, ma Komlóhoz csatolt településen nagyon régóta van kálvária. A templomot 1801-ben építették, a málló vakolatú Krisztus kereszten talán az 1872 olvasható ki…Természetesen ezt is a sváb betelepülők építették – ám aztán a változó idők viharai nyomán a terület és a rajta lévő építmények komlói városi tulajdonba/kezelésbe kerültek, ahol az ötvenes években nem éppen a kálvária-karbantartás volt a legfontosabb tevékenység. Mindezeket Mátyás Imre komlói plébános úrtól tudom.

Azt már Schalpa Anett mesélte el – (aki Árgyelán Györggyel együtt a „Méltósággal” című könyv szerzője is, mely könyv éppen a község templomának 200 éves történetét dolgozza fel) – hogy  tervbe van véve ennek a szép fekvésű, de katasztrofálisan tönkrement, majdnem megsemmisült kálváriának a felújítása. Mint mi sok helyen itt is a pénz hiányzik hozzá, mert „akarattal” semmit sem lehet felépíteni. Kálváriát sem.
Őszintén szurkolok nekik, hogy legyen módjuk a helyrehozatalra, az egyik legszebb fekvésű kálváriának látom én most ezt a helyet. Külön említést érdemel a valószínűleg a kálvária építésével egyidős, óriási hársfa a keresztek mellett. Ez az első kép "Levi" régebbi felvétele - csak azért tettem ide, hogy jobban látszódjon, a kálvária területe most is rendben van tartva...
"Debi" 2017 nyarán készült fotójának bizonysága szerint semmi nem történt az elmúlt években, sőt meglehetősen elhanyagoltnak tűnik a terület:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése