2013. augusztus 13., kedd

Sárvár kálvária


A képeket  Horváth Anikónak köszönöm !!


A város szélén, a Rábán túl, az Úr-hegyen áll a Kálvária kápolna. Legelőször a Batthyány–féle Kánoni Vizitációból értesülünk róla. „ A kálvária és ugyanott a kápolna építése és karbantartása a hegyi lakókat közösen fogja terhelni.” …Tehát a XVIII. sz. utolsó harmadában, ha szegényesebb kivitelben is, de létezhetett már itt egy kápolna.

A kápolna körítő falán házalakú kő stációk fülkéiben levő feliratos műkő domborműveket – melyek a Passiót jelenítik meg- Horváth Marietta szobrászművész készítette 1977-ben. Kettő ezek közül a kápolna homlokzatába van falazva a bejárat mellett. A szentély mögött kis ötszögű alacsony mellvédben a Golgotát jelképező három fakeresztet állítottak fel.Köszönöm „Debi”-nek az alábbi  tájékoztatót !
Az esetleges látogatóknak egy kis segítség: Akik a sárvári kálváriára lesznek kíváncsiak, azok Sárvár-Hegyközséget keressék, mert a kálvária ott található. Ez Sárvártól 5,5 km-re van. Úgy is szerepel, mint külön falu, csak közigazgatásilag Sárvárhoz tartozik. Buszok rendszeresen járnak így könnyen elérhető. Az alábbi két képet is tőle kaptam: 

Pethő Mária találta az alábbi szép videót, köszönöm az ajánlást !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése