2012. november 14., szerda

Lánycsók kálvária


A szokásostól eltérően nagyszerű, karbantartott weblapja van  Lánycsók községnek ! A számtalan felsorolt adat között azonban csak a templomra vonatkozóan találtam információkat:

„1766-1773 között épült, s Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. Méretei 25 m x 12 m x 35 m. 1808-1809. évben Király József pécsi püspök renováltatta a templomot. A márvány főoltárt Hubert Mihály volt lánycsóki plébános hagyatékából készítették. A főoltárkép S.J. Kölbl alkotása. A felújítás alkalmával a szent család tiszteletére emelték a templom mellékoltárát is. 1939-ben Gebauer Ernő festette újra a templomot.”

                        Kép: http://www.lanycsok.hu/default.asp?idO=S&id=36

A kálváriára azonban – már mondhatom, szokás szerint – sehol semmi utalás. Mintha nem is lenne. Őszintén szólva kuriózum az eddig látottak között, ugyanis itt már csak a hajdani képeket tartó kis  stáció-épületek állnak, s ’vak szemmel’,  üresen néznek a délről betűző napfénybe…
A tájolás itt É-D irányú – ami talán magyarázat is a valamikori képek tönkremenetelére. Semmilyen anyag nem örökös, de ha megállás nélkül, tavasztól télig rátűz a nap, nincs az a csodálatos festmény, ami sokáig bírja. Legyen bármilyen anyagból.

Szerfelett kíváncsi voltam a történetre, ami az üresség mögött rejtőzik. Nehéz dió volt…

A plébánost a „hivatalos” telefonon nem lehet elérni, a Polgármesteri Hivatalnál a kérdésemre azt mondták, hogy vannak információk,  amelyeket nem lehet kiadni ! (esküszöm, szó szerint ezt mondta az illető) – s ettől azonnal gyanússá kezdett válni az ügy…. Ha nem lenne olyan buldog természetem, tán be is ijedek és felhagyok a kutatással – de gondoltam, ha a Hivatal ezt államtitokként kezeli, az még nem biztos, hogy a falu  legöregebb, vagy a témához jobban értő emberének is ez a véleménye.
Igenám, de hol találok rá ? A telefonkönyvet nézve, végülis felhívtam egy falubeli másik intézményt (nem kértem engedélyt  nevének közlésére, de ezúton is köszönöm a segítséget), itt pedig azt tanácsolta a szolgálatkész, kedves hölgy, hogy keressem Németh Ferencet, mert ha valaki, hát ő biztosan tud nekem erről mesélni.
Így is történt, s igen kellemes érzésekkel tettem le egy fél óra múlva a telefont, amikoris Németh Ferenctől megtudtam – többek között - hogy mi is az oka a  kép-nélküli kálváriának.

Természetesen valaha itt is voltak képek, azonban pár éve  - a falu templomba járó lakosságának elöregedése miatt - nem teszik már ki a képeket nagypénteken. Örökösen kint hagyni manapság meg semmit nem tanácsos. A kálvária-járást is bent a templomban tartják ma már - ott is vannak kálvária-képek.
A régen kint használatos képeket a templomban őrzik - nekem szerencsém és lehetőségem volt ezeket lefényképezni, ismételten csak Németh Ferencnek köszönhetően.

                            Kép: http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=339

A stáció oszlopok még állnak
 

Ezek a képek voltak régebben a keresztúti fülkékbe kihelyezve. Mindegyik kép színes nyomat, üvegezett és fakeretbe van foglalva: :

















( A fenti 3 szobrot újíttatták fel 1995-ben)








2 megjegyzés:

  1. Ezen az "államtitkon" jót kacagtunk a feleségemmel :) Kíváncsian várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Tavasszal mindenképp elmegyek, mert szeretném látni a képeket. Akkor majd visszatérek ide.

    VálaszTörlés