2012. november 26., hétfő

Véménd kálvária



A falu története itt olvasható: http://www.vemend.hu/modules/latnivalok

A fenti lap azonban sajnos csak a temetőkápolnáról ír:

„A jelenlegi temetőben lévő kápolna 1776-ban épült, Véménd első templomaként. Építésekor kőépület volt, azonban ez eleje fából készült. Mérete miatt rendkívül kevesen fértek be. Védőszentje Szent Mihály volt. 1912-ben került sor kápolnává alakítására és lett megáldva a Fájdalmas Szűz és Nepomuki Szent János tiszteletére. A kápolnában lévő kriptában temették el Véménd első plébánosát, aki 71 évesen hunyt el. A kriptafedélen különleges latin nyelvű felirat látható: VnanIMes Fratres In DIstrICtV hICCe („Ennek a kerületnek egyetértő testvérei.”) A római számokat egyenként összeadva megkapjuk Marián Lénárd halálának évét: 1815-öt. A síremléket az esperesi kerületi paptestvérei állították.”

Az, hogy a kálvária stációk mikor készültek, nem tudom biztosan. Nem is külön helyen/hegyen állnak, hanem a  temetőben, a kápolnához vezető főút két oldalán. Szépen karbantartott stációk, réz domborművekkel.

Klasszicizáló megfogalmazású építményeiben újabb rézdomborítású képek láthatók. A posztamensen KTS 1815. olvasható.





















(Csak zárójelben jegyzem meg, mint érdekességet, ebben a temetőben sok színesre - kék, zöld - festett síremlék látható.) 






„Múltmentő” kiegészítése  és képei:



A véméndi kálvária, azért a temetőben van, mert a mostani temetőben levő kápolna, eredetileg Véménd első német katolikus temploma volt. Vagyis a templom köré kezdtek temetkezni. 

Herr Ágoston plébános idejében, 1883-ban szentelték fel a régi kálvária képeit, melyeket valószínű 1980-ban cseréltek ki a mostani domborművekre, mert az egykori képek már tönkrementek. Bajtai Plébános gyűjtést szervezett ezek bronz domborműre történő cseréjére.



A régi fotón látható 14 db-ból álló hársfasort 1896-ban ültették, s 1935-ben vágták ki.



  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése