2013. március 21., csütörtök

Egyházasgerge kálvária



A világvégi, alig 800 fős, kicsinyke településen, Egyházasgergén (http://egyhazasgerge.gportal.hu/gindex.php?pg=29314887) – bármilyen hihetetlen is – van kálvária !
Galagonyától ( http://tarjanikepek.hu )  kaptam ezeket a képeket is.

Sajnos a kálváriával kapcsolatban az Interneten semmilyen leírást nem találtam és csak annyi információt sikerült megtudnom, hogy a temetőhöz felvezető úton található, a faragott fa képtáblákat kétezres évek elején készítette Gordos István.

A 2013  tavaszán írt bemutatóhoz 2014 év vége felé érkezett egy kiegészítés: a kommentelők között jelentkezett Gordos István  dédunokája, s megírta, a stációknál lévő kapu faragását is dédnagyapja csinálta. Ezúton is köszönöm levelét ! Sajnos a kapuról nincs fényképem....



















4 megjegyzés:

  1. De jó ötlet volt ez a gyűjtemény! Hihetetlen milyen változatos kialakítású stációk vannak.

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy nem tudtam meg a történetéről többet...

    VálaszTörlés
  3. Bár nem egy mai bejegyzés, de azért elmondok annyit, hogy Gordos István aki ezeket készítette, ő az én Dédnagyapám volt (múltidőt azért használom, mert 2007 óta már nincs az élők sorában, sajnos). Ezeket a stációkat, megrendelésre csinálgatta. Emellett nagyon sok faragott képet és festett képet készített. A faluban több helyen is megtalálható a munkája. Többek között a stációknál lévő lenti kapu feliratát is ő készítette.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dániel, köszönöm jelentkezésedet és információdat. Üdvözlettel: AF.

      Törlés