2013. április 13., szombat

Gyulafirátót kálvária

A gyulafirátóti kálvária épületegyüttese a település középső - északi területén magasodó domb tetején áll. A dombtetőre vezető út bal oldalán - az úttal párhuzamosan elhelyezkedő kép nélküli stációfülkék sora egy ovális kőkerítéssel körülvett kálváriacsoporthoz vezet, melyben bronzszobros Krisztus, két oldalán pedig az ugyancsak bronzszobros latrok kőkeresztje található. A domb tetejéről jól belátható a település körül elterülő lankás vidék.

Az első fakereszt építése a 18. század végére tehető, a mai kőkereszt építési éve 1821. Építtető: Az első fakereszt építtetője egy veszprémi kanonok, a mai kőkereszté pedig Zsida József és neje - rátóti lakosok. Tervező: Nem ismert. Leírás: A mai kálvária helyén egy veszprémi kanonok állíttatta a 18. század végén az első fakereszteket , amelyeket 1821-ben a katolikus hívek megújíttattak. A ma álló kőkereszteket 1897-ben emelték a középső feszületen Krisztus öntöttvas alakjával. A stációkat Zsida József és neje - rátóti lakosok építtették, a festett bádogképek pedig a hívek adakozásából készültek el 1903-ban. A II. világháború után pusztulásnak indult kálváriát 1994-ben festő-és szobrászművészek modern alkotásaival újították fel Gyulafirátóton. Ekkor kerültek bronzszobrok a latrok keresztjére is.

További részletek olvashatók itt: http://szalezianum.hu
(oldal megszűnt)
„……….1949-1990 között a stációk, ill. a keresztek szinte teljesen tönkrementek. 1993-ban kezdődött el a teljes felújítás. A megújult kálváriát 1996. október 17-én szentelték fel.  Építőmesterek: Az építésben közreműködők nevét csupán a legutóbbi 1993-as felújítás alkalmával ismerjük. Krisztus corpuszát Blaskó János, a latrok corpuszait Várady Sándor szobrászművészek készítették. A stációk képei Fabók Gyula festőművész alkotásai. A három kőkereszt restaurálását Lugossy László szobrászművész végezte…..”

A település plébánosától megtudtam, hogy az egész kálváriát 2013-ban felújították, az értékes képeket egy ideig a Önkormányzatnál őrizték - féltve a vandáloktól ezeket - de most  a stációfülékbe ezeknek a képeknek a (könnyen pótolható) másolatát tették ki.

Az alábbi légifotót Civertan-nak köszönöm:




  Ezeket a fotókat Horváth Anikónak köszönöm:

 A stációsor a református templom mellől indul.



















Ezek a képeket pedig  „bolyak”-nak köszönöm. Régebbi, a felújítás előtti állapotot ábrázolják:











5 megjegyzés:

  1. Itt sajnos nincsenek stációképek, üresek a stációk.(azért nem fényképeztem, mert nem volt mit)
    bolyak

    VálaszTörlés
  2. A szaleziánum anyagában az szerepel, hogy az 1993-as felújítás után "A stációk képei Fabók Gyula festőművész alkotásai." Megpróbálom majd kideríteni, mi az igazság...

    VálaszTörlés
  3. Ma 2013. augusztus 17-én szentelte fel Dr. Márfi Gyula érsek úr a felújított kálváriát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen kár kedves ismeretlen, hogy ha már ott jártál, nem készítettél nekünk képeket ! Talán - reménykedem - előbb utóbb megkapjuk ezeket valakitől !

      Törlés
  4. Az előbb raktam fel a honlapra 30 db. képet. Tetszés szerint felhasználhatjátok, és büszkén jelentem ki: a gyulafirátóti kálvária mostantól nem hiányos!
    Üdvözlettel:
    Czaun János
    www.gyulafiratot.hu

    VálaszTörlés