2013. április 30., kedd

Vasvár-szentkúti kálvária


A képekért köszönet  Horváth Anikónak


A Szentkúti ős-bükkös területén a világon egyedülálló, tizenöt stációból álló keresztutat különböző nemzetek és vallások, különböző művészi szint és stílus képviselői közösen, határok nélküli összefogással alkották (5 ország 18 művésze), így joggal nevezhetjük a szeretet keresztútjának.

Itt olvashatsz róla:














Ugyancsak Vasváron található, a temetőben egy kápolna, melyben a kálvária 3 keresztje található. Itt (a temetőben) nincsenek stációk.











5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy a kezet idetetted, nagyon kedves nekem, mind közül ez. Döbbenetes hatásúak a stáció"képek", ahogy egymás után itt látom őket. S a hely ott, úgy, ahogy van, összességében.

    VálaszTörlés
  2. Én is örülök, hogy tetszett az anyag, nem az én érdemem....
    Amúgy én mos, vénen jöttem rá, hogy a kálváriának - elsősorban a temetőktől különállókra gondolok - van valami különös varázsa. Lehet, hogy nem mindenki érzi, nem is "szakrális" - megmagyarázni se nagyon tudom, csak valahogy a múlt már letűnt emlékét idézik nekem. Létrehozóikat, azokat, akik az állítással íme, nyomot hagytak maguk után. Ezért sajnálom mindegyiket, amelyiket hagynak tönkremenni - őseiket tagadják meg.
    Szerintem.

    VálaszTörlés
  3. Tudod én a keresztekkel, szentek szobraival vagyok így. Nem vagyok vallásos, mégis fognak valamiért, képes vagyok utánuk menni, akár évszakonként is újra, s újra. A temetőket sokan tán nem is értik nálam, pedig főleg a zsidó temetők, a sírkövek szimbólumai nagyon érdekesek.

    VálaszTörlés

  4. Nos, vannak dolgok, miket tán nem is kell magyarázgatni - van aki megérti, van aki soha...Jártál már a pécsi zsidó temetőben ? Én pár évvel ezelőtt azt is végigfotóztam - csak úgy, a magam kedvére...
    Egész életemben jobban vonzott/érdekelt a "múlt" mint a "jövő".

    VálaszTörlés
  5. Ott még nem, de talán ami késik... Főleg északon fotóztam Tokaj környékén.

    VálaszTörlés