2013. augusztus 16., péntek

Márok kálvária

A fényképeket „Levi”-nek köszönöm.  

A  kálvária igen szomorú állapotban van – mint a falu egyik idős lakójától megtudtam - a templommal együtt nagyon ráférne egy felújítás. A templomkert kerítésének  falában vannak a festett gipsz-dombormű stációképek,  hiányosak, kopottak, elhanyagoltak, mint minden gazdátlan ember-alkotta létesítmény….1793-ban, Gróf Eszterházy László pécsi püspök  ideje alatt épült templommal egyidőben készültek. A stációképek mellett keresztek  nincsenek, csak egy ’Fájdalmas Anya’ szobor látható a templomnál. 

Később kikölcsönöztem a könyvtárból Széna Béla "Márok" című könyvét - annak reményében, hogy a kálváriáról itt bővebben olvashatok valamit. Hát csalódnom kellett. Mindössze ennyi van a 122 oldalas köbnyvben: 
1915. Elkészült a kálváriadomb Franciska Wéber jóvoltából.
Hát ez nem sok.... :-(

Ilyenkor érzem, hogy jó volt elkezdeni ezt a kálvária-gyűjtést/dokumentálást. Sok helyen az utolsó percben érkeztem.... Sajnos  nem mindenütt fordítanak figyelmet  ezekre a helyekre....

Kiegészítés 2022. júliusban: 
Széna Bélának köszönöm !

A mároki templom kálvária stációk figurái nem gipszből, hanem égetett agyagból készültek Münchenben a Müller féle műhelyben 1912 és 1913 között. A II. világháború után a kommunista családok gyerekei megrongálták.


















2 megjegyzés:

  1. A mároki templom kálvária Stációk figurái nem gipszből, hanem égetett agyagból készültek Münchenben a Müller féle műhelyben 1912 és 1913 között. A II. világháború után a kommunista családok gyerekei megrongálták.

    VálaszTörlés