2012. november 23., péntek

Liptód kálvária


Utolsó állomás: Liptód…írhattam volna ezt is, hiszen a Mohács-pécsi úton Babarc felé  letérve, ez  a település az út vége, vagyis u.n.”zsákfalu”. Ám épp ez az elzártsága volt a háború után a „szerencséje” – innen alig telepítettek ki/vissza Németországba családokat. Így hát a mai napig döntően  német anyanyelvű családok laknak itt.

Beérve a faluba szinte azonnal észrevesszük a kálváriát, melynek anno igen jó helyet találtak azok, akik megépítették. Meredek dombon kell felkapaszkodni a temető mellett ahhoz, hogy  meglássuk a 2018 pünkösdjén átadott, felszentelt új kálváriát.
Hosszú ideig üresen tátongtak a stációfülkék, de most rendezett, felújított állapotában díszeleg a domboldalon. A stációképeket Pfeiffer Tibor készítette.

A kálvária sokáig nem „funkcionált” – amit talán meg is lehet érteni, mert  a falubeli, a műemléki védelem alatt álló, 1788-ban épült  templomban - kényelmesen megjárható - csodaszép, tiroli mester által faragott kálvária stációk vannak. (A templom  még Gebauer Ernő freskóiról is híres.)







A felújított kálvária fotóit és a videót Babarci tekergőnek köszönöm !


















Videó:



Néhány régi képet, (2012-es állapot) emlékeztetőül meghagytam. Ilyen volt a kálvária a felújítás előtt: 










2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett. Ez méltó Liptódhoz, ehhez a kedves, barátságos faluhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt is, meg a babarcit is (egy út) fel fogom keresni a nyáron. Szépek lettek.

      Törlés