2013. október 22., kedd

Sásd kálvária


http://multmento.blog.hu blogbarátomnak köszönhetően jutott tudomásomra, hogy itt a közelemben van még egy felfedezetlen kálvária, nevezetesen Sásdon.
Túl  160 kész kálvária anyagon, mondhatom, ma megint meglepetés ért, mert eddig ilyen kálvária nem került fel még erre az oldalra.
A stációknak ugyanis mindkét oldalán vannak képek – az egyiken  az u.n. keresztút – a másik  ”Az öröm útja”. (http://www.ujhajtas.net.ua/new/index.php?option=com_content&view=article&id=239:az-oeroem-utja&catid=20:2012-3-szam-xvii-evfolyam)

A Sásdi/ Baranyaszentgyörgyi/ Gödrei R.k. Plébánia 2011. évi beszámolójában találtam meg a kálvária történetét: (http://www.sasd.hu/plebania/2011.doc.)

„2011-ben elkészült Sásdon a templomkertben az új kálvária, valamint a templomkert parkosítása. A kálváriához kapcsolódóan a tizenkét apostolt tizenegy olajfűz és egy júdásfa jelképezi, a kálvária három keresztjét három libanoni cédrus. Az elültetett több mint száz cserje és díszfa színes, szemet gyönyörködtető látványt nyújt néhány éven belül.
A Sásdi Ifjúsági Hittanosok  részére nyáron, szülői kezdeményezésre, napközis tábor is volt plébániánkon. A fiatalok alkotótáborban készítették el a keresztúti képeket pécsi egyetemisták vezetésével.”

A stációoszlopok alján kis réztáblára vésve olvasható, hogy kik járultak hozzá a kálvária elkészítéséhez. (Adakozó személyek, családok, a Rózsafüzér Társulat, vagy a hörnyéki hívek, stb.)


A templom mögött, az É-i oldalon van a kálvária

 A keresztúti stációképek:
  









 Az alábbiak  pedig "Az öröm útjá"-nak képei:











7 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Egy jó csomó kálvárián túl vagyok, de úgy látszik érhetnek még meglepetések...

      Törlés
  2. Nagyon jo elgondolas es kivitelezes! Nagyon tetszenek a hittanos fiatalok altal festett kepek.
    az ernyodet sajnalom :( ,de a kirandulas megerte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, felfigyeltél-e a "rendes" stáció 11.képére ? Számomra döbbenet volt, hogy egy gyerek ilyen szemmel "is" láthatja a világot.
      Igen, érdekes ötlet a gyerekekkel való kép-festetés - mert elgondolkodásra ad okot.

      Törlés
  3. Milyen furcsa,hogy emlited nekem a 11.-et!!! Az elobb,ahogy vegigneztem a karaszi kepeket (melyek meg nem kerultek fel az oszlopokra) amikor a Keresztrefesziteshez ertem, azonnal ez a sasdi XI. staciokep villant elem.Akkor tertem ide vissza,hogy ujra megnezzem es lattam a nekem irott valaszodat. :) Minimalista abrazolasaikkal is olyan nagyon kifejezoek! Mind nagyon tetszett,de a legmelyebb benyomast epp a 11. tette ram, az esemeny kulonos "szemszogbol" valo lattatasa miatt.
    Kivancsi lennek milyen koru gyerekek keszitettek oket, meg akkor is ,ha a pecsi egyetemistak is segitettek nekik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt sajna nem tudom, hogy milyen korú fiatalok voltak, de "iskolások" tehát max. 18-ig. Egy ilyen beállítás szerintem még 18 évestől is meglepő...
      Persze az is lehet, hogy a jövő egy nagy festőjének valamelyik ifjú-kori alkotását látjuk itt.

      Törlés
  4. Igen, lehetseges! Drukkolok neki! :)

    VálaszTörlés