2013. október 24., csütörtök

Solymár kálvária


A fényképeket több helyről kaptam, ill. másoltam át. Az ismertető kiegészítését és egyes fotók felfedezési helyét, az alul jelölt  fotókat Dénes Ildikónak, a többi képet "bolyak"-nak köszönöm.

Itt: http://www.solymar.hu/tortenet/adalekok/69_kalvaria.htm  igen jó leírás olvasható a kálvária történetéről:

„A templom felépülése után, a 19. század elején, a templomtól nyugatra eső terület a község földesurának tulajdona volt, nem volt még parcellázva a Kálvária utca, valamint a mai Rákóczi utca, és a hozzájuk nyugat felé csatlakozó terület. A Kálvária utca folytatásában, annak a baloldali végén lévő kocsiút mellett építették meg a Golgota stációit, és a domb felső részén lévő szabad térségben, állították fel a három kálvária keresztet (a mostani temetői kőkeresztek mintájára, kőből kifaragva), valamint azok mellé, a szent sír kápolnát. Eredetileg a Kálvária, a mellette levő kocsiút menti telkeken állt, és a mindenkori telektulajdonosok kötelessége volt a stáció kápolnák rendben tartása, szükség esetén a díszítése. Az első stáció a mai Templomtér és Nagykovácsi utca sarkán a Strack ház kerítésében volt.

A Kálvária stációk az út szintjével egy magasságban, a Kálvária hegy meredek részén létesültek. Az idők folyamán azonban a kocsiutat a lezúduló esővíz annyira kimosta, hogy a XX. század közepe táján a stációk az út szintjénél mintegy két méterrel magasabban voltak, és egyik-másik az út leszakadása miatt már életveszélyessé vált. A negyvenes évek végén a Kálvária használatát, oda körmenetek rendezését megszüntették. Egyes stációk maguktól ledőltek. Ugyanez a sors várt a tetőn lévő kápolnára és a három kőkeresztre, amelynek a tégla és kő anyaga idővel el is tűnt, nyilván egyesek építkezések céljára elhordták.....

....Solymár községnek az utóbbi ötven évben nem volt Kálváriája. Ezen a téren volt kezdeményező Horányi Márton, aki a Golgota Alapítványt létrehozta. Az alapítvány a Szélhegyen (helyi elnevezéssel a régi Kálvárián) új Kálváriát hozott létre, ízléses stációk építésével, művészi bronz domborművekkel, ami 1999. húsvétján került felszentelésre. Az egyes stációk építésének költségeit helyi vállalkozók viselték, akiknek neve a kis kápolnák alapjában meg van örökítve, s akik azok rendben tartását is vállalták. E hely népi elnevezése nyilván arra utal, hogy ott lehetett a község első, temetői templomának a kálváriája, azonban erre utaló leletek, illetve adatok eddig nem kerültek elő.

Az Kálvária tetején létesített három fakereszt már messziről láthatóan mutatja a hely szerepét.

A Resurrexi, XV. stációt, Krisztus feltámadását, Solymár főterén a templom mellett helyezték el.


Év közben csak a stációk üres építményei láthatók a keresztúton, de a húsvéti időszakban az adott stációhoz készült, Rumán Sándor szobrászművész által alkotott fém domborművek is kikerülnek a keresztút fülkéibe; ilyenkor a területet a helyi polgárőrség őrzi az esetleges rongálások megelőzése érdekében.” https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9l-hegy_%28Solym%C3%A1r%29



  "bolyak" képei (2013):  










A képet a keresztekről innen hoztam:  http://www.panoramio.com/photo/33691726




Az alábbi kép innen:





Rumán Sándortól, a domborművek alkotójától kaptam, s ezúton is köszönöm az alábbi képeket:













Dénes Ildikó fotói a Resurrexi XV.stációról:




Pethő Mária 2022-es fotói, köszönet érte !




Pethő Mária érdekes felfedezést tett 2021-ben. Megtalálta a hajdani kálvária néhány stációoszlopát. Lefényképezte, elküldte - köszönet érte !










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése