2013. október 1., kedd

Vaszar kálvária



A fotókat ezúttal is „Levi”-nek köszönhetjük.

Az   1790-ben épült római templom a falu legmagasabb pontján van a temető mellett, késő barokk stílusban épült. Kálvária veszi körül, 14 öntöttvas domborműves stáció van, 3 kereszttel.
A kálváriát Kolossváry Lajos és a község lakossága építtette 1906-1909-ig. Felújítására 1958-ban került sor, amikor Dr. Kenéz Ferenc plébános szervezte meg a felújítást. A jobboldali lator letört keresztjét az 1980-as évek elején állították helyre. A kálváriát Káldy Lajos győri építész építette.
A kálvária stációinak gondozását egy-egy család vállalta fel, de a gondozásában 1950-ig részt vettek az iskolás gyerekek is. Húsvét előtt ma is kimeszelik és virággal díszítik az állomásokat. Korábban minden stáció előtt virágoskert volt.

Kapcsolódó szokások: A keresztúti ájtatosságok 1980-ig a stációk előtt történtek. Virágvasárnapon passió, nagypénteken Jeremiás siralmait (Krisztus virrasztása) énekelték el a kálvárián. Feltámadási körmenetet gyertyával a kora esti órákban tartották. A körmenet útvonalán az ablakokban gyertyát égettek. Úrnapkor a sátrak nem a templom körül voltak felállítva, hanem a kálvária feldíszített stációit járták körül. Csengettyűvel vonultak a ministránsok és az elsőáldozók szórták a virágot.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése