2013. április 28., vasárnap

Helesfa kálvária


Aki ezt a kálváriát látni szeretné, készüljön egy hosszabb lépcsőzésre ! A falu közepén lévő hegyen áll ugyanis a templom, s mellette/körülötte a kálvária. Emiatt aztán a stációk nem a szokásos cikk-cakkban lettek elhelyezve, hanem a templom bal oldalától indulva, a területet körbejárva lehet végignézni a szép képeket.  A Szent Péter és Pálról elnevezett barokk stílusú templom 1722-ben épült,  országos védelem alatt áll. A kálváriát a hagyomány szerint Nádosy Imre ajándékozta a falunak – olvasom egy helyen (http://www.helesfa.hu ) másutt viszont ez áll:  „A kálváriát Végh József építtette.” (http://zoldvolgy.celodin.hu/helesfa.htm  és itt Nádassy földbirtokos neve szerepel – vagyis sajnos nem tudom biztosan, melyik információ/adat a helyes. Megköszönném, ha valaki felvilágosítana.)
A stációkon található domborművek a pécsi Zsolnay-gyárban készültek. Az eredeti kálvária dombormű-sorozat alkotói: Apáti Abt Sándor és Mack Lajos (a Zsolnay gyár keramikusai) voltak.
 
 


Mivel más kálváriáknál nem is nagyon lehetett megtudni, kik voltak a kőfaragók, meg sem kíséreltem kideríteni. "Levi"-től azonban kaptam egy cikket képpel, ezt megosztom olvasóimmal:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése