2013. április 13., szombat

Márianosztra kálvária

„….1756. szeptember 14-dikén jelölte ki és áldotta meg P. Simon József prior a dombtetőn a három kereszt helyét. A domb lábától K-re egy jámbor remete élt a maga építette kunyhóban még 1761-ben is. 1759-re Szluka Gergely és Kopacsek Péter szerzetesek a dombra felállították  a „szenvedő Krisztus képmását a két latorral” továbbá  9  háromszög alapú, képekkel ellátott stációházacskát, amelyekből 7 a halálra gyötört Istenanya lelkének misztériumát, a többi Urunk szenvedésének misztériumát fejezi ki.” A stációsor - eltért a mai 14 stációból állótól  - mellé hársfasort telepítettek a Lajos királyhoz fűződő legenda emlékére…..”

2020 őszén megújult a kálvária stációsora. A fotókat Pethő Máriának köszönöm.















Dénes Ildikó az alábbiakkal tudta kiegészíteni az ismertetőt, ezúton is köszönöm:

Eredetileg 16 stáció volt:
a domb hajlatában, a három kereszthez  vivő út  jobb oldalán letűztek kilenc oszlopot a Megváltó szenvedéseinek emlékére, bal oldalon pedig hetet, ezek  a Hétfájdalmú Szűz lelkének misztériumát ábrázolták. Gévay Jakab plébános a három kőkereszt alá saját költségére  három kőből faragott szobrot készíttetett - vélhetően - Rizzardival. A megkapó szoborcsoport: a Fájdalmas Szűzanya, Szent János apostol és a térdelő Mária Magdolna szobrait 1773. augusztus 11-dikén állították a helyére, s még ugyanabban a hónapban megtörtént a megfestésük.
15. „állomás”: A pálos rend újraszerveződésének kora   1989-ben, a pálosok visszatérte után nyerte vissza a kálvária ismét a régi fényét. A tizenhat kálváriai stációból mindösszesen azonban kilenc maradt meg addigra. P. Borsos József márianosztrai perjel  a kor vallásos áhítatának megfelelően 14 stációra bővítette a hozzávetőlegesen száz éves hársfákkal szegélyezett páratlan szépségű keresztutat.
Infók innen:

Az alábbi képeket Fotoportnak köszönöm. A fotók 2017-ben készültek, a sorozat többi része itt látható:

https://goo.gl/photos/Df9JiVA4t1fKrwkB6















http://www.iranymagyarorszag.hu/kalvaria_kapolna/I312576/kep-1
Civertan légifotó

"bolyak" fotói (2013), köszönet érte: 


Az alábbi képeket (2013)Tasi Zsoltnak köszönöm:



Az alábbi képeket a FB-ról hoztam:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése