2013. április 30., kedd

Jásd kálvária
A fotókat Győri Diának köszönöm !

(az oldal sajnos megszűnt)

"A Szentkút melletti Rubányi-dűlő Árpád-kori leletei alapján a régészek ezt a területet Jásd középkori falu helyével azonosították. Ez volt a Szent Györgyről elnevezett itteni bencés apátság egyetlen faluja. Maga a kolostor a mai község központjában állt, ahová a XVIII. sz. közepén a falut újratelepítették. A jásdi Szentkút és Szűz Mária-kápolna egyben a katolikus egyház legrégibb és legjelentősebb középkori kegyhelyünk.

A jásdi Szentkút területét 1969-ben a Veszprém Megyei Tanács a Tési Törpevízmű építése és forrásfoglalása miatt kisajátította. Aláírásgyűjtés folyt ellene, országos és helyi sajtóban cikkek jelentek meg ellene, de megakadályozni nem tudták. Az egyházközség csereingatlant juttatott, ahol újra felépítették a kápolnát, szabadtéri misézőhelyet és a kártérítésként kapott összegből épült meg a kálvária is. Bár régi fényét nem nyerte vissza, de újra kedvelt búcsújáró hely lett a jásdi Szentkút és a mellett álló kálvária.

Az áthelyezett Szentkút és kálvária tervét Balassa László okleveles építészmérnök készítette. Máriahegyi József készítette a Mária szobrokat és a stációk gipsz domborműveit." 
 


2 megjegyzés:

  1. Még érdekes történet is kapcsolódik a helyhez, ezek szerint :-) Valóban, emlékszem, hogy ott van mellette a vízmű.
    Öröm, hogy tudtam segíteni :-) A továbbiakban is szívesen adok majd anyagot, ha olyan helyen járok :-)
    Jó bejegyzés lett!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik - és előre is köszönök minden további segítséget !

    VálaszTörlés