2013. április 17., szerda

Szekszárd kálvária




A fotókat „bolyak”-nak illetve "Exit"-nek köszönöm.

Érdekességként állapítható meg, hogy míg "bolyak" képei régebben készültek - "Exit" 2014 márciusában készült képein látszik, hogy a kálvária felújításra került. Emiatt aztán sokkal nehezebbé vált a fényképezés. A kálvária É-D irányú, vagyis É-ra néz, amiatt aztán a napot pont "szembe kapja"  a fotózó, rettentően megnehezítve ezzel az elfogadható képek készítését. Ráadásul a stációoszlopok és benne a képek egész halvány sárgára lettek festve, ez tovább rontja a fotók minőségét..

Szilágyi István  Kálváriák c. könyvében írja:   A Remete utca végén áll. Keletkezési ideje és első állapota ismeretlen. A 18. sz. elején vsz. egy kisebb kápolna volt itt remetelakkal. Mai homlokzati tornyos temploma 1741-78: épült. Mellette áll a remeteház. Szomszédságukban található a tulajdonképpeni kálvária, alsó indító kápolnával, kétoldalt elrendezett 14 stációval és a meredek domb tetején külön-külön posztamensekre helyezett kő kálváriajelenettel, s a megkötözött Krisztus képével. A díszes, faragott kő stációk új képei 1965-ből valók.

Szekszárdon van egy másik, híresebb, ismertebb Kávári-kilátó  is, itt azonban csak 3 kereszt látható, stációk nincsenek. Ezekről itt lehet olvasni:  http://www.kozterkep.hu/~/11209  
 
"bolyak" régebben készült képei:






















"Exit" 2014-es fotói:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése