2013. április 18., csütörtök

Városlőd kálvária




A kálvária a falunak azon a részén helyezkedik el - a Kecske-hegy mellett -, ahol az 1720-as évek végén az Acsády Ádám veszprémi püspök által betelepített németek megszálltak. Itt építették fel első templomukat és a plébánialakot is. Ekkor kezdik el építeni a volt karthauzi kolostor templomának helyére, annak köveiből a ma is álló plébániatemplomot. A régi fatemplom és plébánialak elpusztult, de a „szent hely” emlékét megőrizték a szomszédos hegyen felállított kálváriával. Ma is három fontos imahelye van a község lakosságának: az 1761-ben felszentelt plébániatemplom, a Kálvária és a pillei püspöki üveghuta frank lakói által épített Szt. Anna kápolna.

A kálvária általunk ismert első megjelenése a II. József-kori első katonai felmérés városlődi térképanyagán (1784) található. A falutól délre természetes magaslaton, 3 keresztes kálváriajelenetet jelöl. A kálvária stációkkal és kápolnával történő kibővítését a hívek már 1836-ban - a Városlődön is sok áldozatot szedő kolerajárvány után - elhatározták, de a megvalósítás az 1850-es évek végéig váratott magára. 1859 májusára készült el a a hat kő stáció, majd a 1859 nyarán kaptak püspöki engedélyt a kálvária kápolna megépítéséhez. A kálvária beszentelésére 1860. augusztus 12-én került sor sok ezer ember részvételével. A keresztút 6 állomását az 1870-es években (egyes családok adományaiból) kiegészítették 14-re.

A domb aljára még egy indítókápolna került. Kukorelli Lajos képeit ekkor cserélték ki bádogra festett lemezekre. A gyorsan rozsdásodó stációképeket hamarosan ki kellett cserélni. Az új, 50 cm magasságú, cink lemezre festett olajképeket 1897. szeptember 19-én szentelte fel Bauer József plébános nagy ünnepség keretében. Ezerket a megújított stációképeket Blázy Imre polgári iskolai rajztanár festette.

A kápolnát 1925-ben Sági József plébános tataroztatta, majd utóda Frey Mátyás újíttatta meg a kálvária stációit és renováltatta a kápolnát.

A stációoszlopokon  jelenleg látható domborművek alkotója Farkas Tibor, a felújítás  1972-ben készült.

A kálvária stációinak gondozását egy-egy család vállalta fel. Húsvét előtt ma is kimeszelik és virággal díszítik az állomásokat.

 Az alábbi   fotókat „bolyak”-nak köszönöm:









Ezeket az alábbi  fotókat pedig Horváth Anikótól kaptam, köszönet érte. 
A stációképek itt is az utolsó vacsorával indulnak. 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése