2013. október 9., szerda

Szebény kálvária


Kicsit bizonytalankodtam, hogy ezt a kálváriát betegyem-e a blogba….Két okom  is volt: az egyik a fent lévő másfélszáz között ennyire rosszul sikerült fotók sehol se voltak (Lásd a szöveg végén lévő, 2013-ban fent lévő képeket). Itt azonban a lehető összes szörnyűség összejött: hatalmas, árnyékot adó fák, napsütés, (bár borult idő sem lett volna jobb), üveg borítás a stációoszlopon és a majdnem teljesen kifakult képek. Csak azért tettem mégis fel, mert mert tudom, nem sok helyen van ilyen. Ez ugyanis nem „rendes” kálvária, hanem  Szűz Máriának, az anyának, gyermekével,  Jézussal kapcsolatos szenvedéseit örökíti meg.
A kálvária történetéről az alábbiakat sikerült megtudnom: a temetőben 1827-ben szentelték fel a Havas Boldogasszony kápolnát, és valószínűleg ez idő tájt épült a kálvária is. Azt senki sem tudja teljes bizonyossággal, hogy eredetileg itt milyen képek voltak bádogra festve a kápolna körül álló egyes stációfülkékben. Lakatos  Józsefné (Gál Tera néni) szervezte meg végül 2009-ben, hogy az üresen álló fülkékbe képek kerüljenek. Mivel a templom a Havas Boldogasszony tiszteletére épült, úgy gondolta, hogy a stáció képei a Szűz Mária ismert 7 fájdalmát ábrázolják. Erről készültek a színes nyomatok – melyek eredetijét ígérte, hogy nekem megküldi – s ezúton is, előre  hálásan köszönöm. A stációfülkékben ugyanis teljesen megfakultak, tönkrementek a képek. Amint az újak megérkeznek, azonnal felteszem azokat is.

Bejegyzésem után pár nappal Fazekas Zoltántól megkaptam az eredeti stációképeket - ezúton is nagyon köszönöm. Valóban szép képek és sajnálatos, hogy ennyire tönkrementek. 
 
                                                                  ***********
2017 kora-tavaszán E-mai üzenet érkezett Geisz Ferenctől - arra jártában fedezte fel, hogy a tönkrement képeket lecserélték és már nem papírképek, hanem kerámia domborművek vannak a stációkon! Itt is köszönöm a híradást.
"Régi" segítőmet Fazekas Zoltánt kéretem meg, ha arra járna, készítsen egy sorozatot az új - most már mázas - domborművekről. Más nap megérkeztek a képek - köszönöm a gyors segítséget:










"A Szűzanya fájdalmainak kultuszát az evangélium tekintélye alapozza meg, amikor Simeon szavaira emlékezik:
- S a Te lelkedet is tőr járja át, hogy kinyilatkoztassanak sok szívből a gondolatok (Lukács 2,35).
- Menekülnek Egyiptomba: Heródes keresi a Gyermeket és meg akarja ölni (Máté 2,13).
- Nem találja a tizenkét éves Jézust: Atyád és én bánkódva kerestünk (Lukács 2,48).
- Mária ott áll a keresztfa alatt: Jézus keresztje mellett ott állott édesanyja (János 19,25).
Mindez azonban Mária fájdalmának csak négy evangéliumi megnyilatkozása. A másik három:
- A Szűzanyának a keresztvivő Jézussal való találkozásáról,
- A keresztről való levételről, illetőleg halott Fiának ölében való megpihenéséről
- A temetésen való részvételéről csak a tiszteletre méltó ősi hagyomány tud.

Így kerekedik a szakrális számszimbolika szellemében 7-re a Szűzanya keserűsége."
( idézet innen: http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0051/unnepikii0051.html  )


Szervita templomok közelében szokott ilyen lenni „szerviták, serviták, Szűz Mária Szolgái (lat. Ordo Servorum Mariae, OSM, Servi Mariae, SM): klerikus férfi szerzetesrend.” (http://lexikon.katolikus.hu/S/szervit%C3%A1k.html )



   



(2013-as képek)


 





Az eredeti stációképek:








A 2013-ban fent lévő, tönkrement képek:




 

  

 

Az alábbi légifotót is Fazekas Zoltán küldte. Igen megörültem neki, mert bár a kálvária kifejezetten nem látható, de a kápolna körüli sűrű erdő - amiről írtam - az azért itt mégis csak jobban látható, mint a fényképeken. Rákattintással érdemes kinagyítani !











4 megjegyzés:

  1. Valóban nem a legjobbak voltak a fényviszonyok, de azért nem baj hogy betetted.
    Sajnos a rossz fény nagyon el tudja rontani a legjobb képet is, mi is sokszor szenvedünk miatta .....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon várom és remélem, hogy tényleg megkapom az eredeti képeket. Akkor azokat teszem be, ezekből legfeljebb mutatóban hagyok 1-2-t, hogy az eredeti is látható legyen - akármilyen ronda is.....

      Törlés
  2. Jelenleg domborművek vannak a stációkban, küldök majd pár fotót

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, hogy nem néztem ide be.... De elintéződött - és köszönöm a hírt utólag is...

      Törlés