2014. március 29., szombat

Vaskút kálvária


A fényképeket  "babarci tekergő"-nek köszönöm !!(Az eredeti stációképek megküldését Udvardi Annának köszönöm ezúton is !)

A vaskúti kálvária eredeti formájáról, létrehozójáról és létesítésének időpontjáról adat nincsen, de feljegyzés szerint 1793 körül már körmenetet tartottak itt. 1793-ban a falu főutcájának utolsó házaitól mintegy 300 méterre volt, a környék az 1800-as évek elején épült be. Napjainkban a közút mellett fekszik.
A három öl hosszúságú kápolnát Faldum János építette. Az 1880-as évek elején nagymérvű átalakítást végeztek rajta.
Ezt követően a kápolnát még többször felújították. A ma is látható tizennégy, kőből épült stáció 1831-ben készült.

1992-ben a bejárat melletti két külső fülkében Szent István és Szent Imre szobrát helyezték el; a stációk képeit Udvardi Erzsébet bajai festőművész készítette, és ugyanő tisztította, felújította 2007-ben. Mivel a Kálvária közvetlenül a közút mellett fekszik, a jelentősen megnövekedett forgalom miatt - a kálváriadomb 2-3 évtizeddel korábbi megerősítése ellenére - az épületben több helyen repedések keletkeztek. A Vaskúti Római Katolikus Templom és Kápolnáért Alapítvány lebonyolította az épület teljes felújítását, megerősítését, egyúttal a berendezést is korszerűsítették. A munkák 2008-2009-ben, a Polgármesteri Hivatal dolgozói és a lakosság összefogásával történtek, de a költségek így is meghaladták az 1,2 millió forintot. A megújult Kálváriát Bábel Balázs érsek szentelte fel 2009. július 4-én.

A Kálvária kápolnájában alkalmilag miséznek. Búcsúja január 23-án, illetve a követő vasárnapon van, amelyet 1950 előtt a falunak ezen a részén még ünnepeltek. A környék valamely lakójának halála esetén azonban ma is megszólal érte a kápolna harangja.
A Kálvária temploma a 14 stációval együtt műemléki védelem alatt áll. A stációképek Udvardi Erzsébet Kossuth és Munkácsy díjas festőművész alkotásai. (A képek másolatai a sümegcsehi kálvárián láthatók.) Az eredeti képek rács és üveg nélkül ilyenek:

A helyszínen készült felvételek: 
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése