2014. március 8., szombat

Zalaegerszeg kálvária

A zalaegerszegi kálvária fotóit is Horváth Anikótól kaptam – köszönöm szépen.
Az alábbi címen: http://www.mariamagdolna.hu/plebaniank/filiak-es-misezohelyek/2/kalvaria nagyon jó, részletes leírás található a kálváriáról – nem másolom egy az egyben ide, az érdeklődők  itt elolvashatják.

https://zalaegerszegturizmus.hu/info/tudta-e/regi-temeto-a-barokk-kapolna-korul/    A Kálvária kápolna a Rózsák tere melletti kis dombon magasodik, messziről jelezve az arra haladóknak, hogy Zalaegerszeg múltjáról regél. 1751-ben már állt a kápolna, a szabók céhe építtette. Tornyának gúlasisakja gazdagon tagolt, hagymakupolás. Körülötte a város ódon temetője, melynek egyik legrégebbi sírjele Gothard János csizmadiamester – a Mindszenty téren álló Szentháromság szobor egykori gondviselője – homokkőből faragott síremléke. A kápolna előtt három, 18. századi szobor található: Máté evangélista, Krisztus a keresztfán és a Fájdalmas Szűz. A kerítésfal belső oldalán az 1930-as években készült reliefek mutatják be Jézus kálváriáját.

Nem szerepel azonban itt egy érdekes részlet, melyet Szilágyi István könyvében találtam:
„Homlokzati tornyos jellegzetes arányú barokk kápolnája 1756-ben épült és sokáig a szabó céh gondozása alatt állt. Körülötte temető terül el, amelynek kerítésfalába kiképzett fülkékbe műkő domborzatokat helyeztek. A kápolna előtt copf stílusú feszület áll érdekes felirattal és 1785-ös évszámmal:

A KRISTUS
ELSőben
kerben Götre
tetett: AzuTÁn FÁrA FeszetE-
tett: ARRullE VEtEtvÉn kerbe
TEMEtetett.EzekÁltolVAllyon
Mit jElentet A böN s MIN-
Den GONOSZAKErben KE-
zdődÉK  NEM CUDA hat hog
y A KErBEN FIZEtödik Far
Ul öt Az HALÁL.
ÉS EAN VÉgEZ
ÖdÉk  1785.”
A felirat alább, a 6. képen látható. 























A fent hivatkozott leírásban ez szerepel: 

"...1999-ben a Kálvária szoborcsoportjának felújítása is megtörtént a kápolna előtt a bástyafalban lévő 14 stációval együtt, melyek védőüveg előlapot kaptak...."

A felújítás utáni állapotról sajnos nincsenek képeim.








4 megjegyzés:

  1. Milyen rossz állapotban vannak a téglafalak, viszont a stációszobrok nagyon jó állapotúnak tűnnek. Ezt örömmel látom.

    VálaszTörlés
  2. Pontosan ezért is fogtam bele ebbe a blogba, mert gondoltam, lesznek olyan kálváriák, amelyeket talán én mutatok meg utoljára, s aztán szép csendben majd végleg el fognak tűnni....
    Bár kívánom, ne legyen igazam.

    VálaszTörlés
  3. Legközelebb próbálom fotózni, ha felújítás történt. Megnézem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm előre is - bár nem olvastam róla, s ha történt volna "esemény" tán közreadják....Bár ki tudja.

      Törlés