2014. március 17., hétfő

Závod kálvária



http://www.zavod.hu/index.php?q=node/7  ezen a linken igen sok, értékes és érdekes adatot olvashatunk Závod vallási/hit-életéről. A templomukról, a falu utcáit díszítő sok szent szobráról.
A kálváriáról is találunk itt adatot, de még részletesebb leírás olvasható itt:
„A falu fölé magasodó Kálváriahegyen, 1737-ben Anton Jakab Vogl plébános idején állították a kálváriakápolnát és a 14 stációt.
Stílusa azonos a Fulda és Rajna menti középkori kálváriákéval. A keresztcsoport a nádasdi Hernesz kőfaragó munkája. A závodi kálváriakápolna - a későbbi homlokzati átalakítások ellenére - alaprajzában, külső és belső térkiképzésében régiónkban egyedülállóan őrizte meg a szentföldi Szentsír-templom kápolnáinak hagyományát. A Závodi kálváriakápolna nemcsak a Pécsi egyházmegyében, hanem a Dél-Dunántúlon is egyedülálló kápolnatípus.”
(A kereszteket valószínűleg nem a stációkkal egyidejűleg készítették, mert a Krisztus keresztjén 1862-es dátum látható. A felújítás dátuma a bal lator szobortalapzatán: 1993)

Be kell valljam a mai napon felkeresett kálváriahegyek megdolgoztattak, olyan magasak és meredekek, hogy már az elején nagy akarat kellett hozzá, hogy nekiinduljak megmászásuknak.
És akkor felérve, - legalábbis itt - szomorúan tapasztaltam, hogy megint jóformán semmit nem fogok tudni olvasóimnak megmutatni. Egyik ok: a stációsor É-D-i tájolású, az ablakok/keresztek É-ra néznek. Ez már eleve szörnyen megnehezíti a fotózást. Az üvegablakok mögé helyezett és lezárt domborművek fényképezése nem csak a pára, hanem a porosodás, pókhálók miatt is szinte lehetetlen. Megpróbáltam a fényképezőm lencséjét egészen rátenni az üvegre, így meg természetesen csak kicsinyke részletek látszanak. Viszont úgy döntöttem, a semminél ez is több, tehát felteszem ezeket. Akárki mászik is ide fel, ennél többet látni nem fog. A kereszteket se lehet semmikor fényképezni, hacsak esőben nem – mert a nap bármely szakaszában a fény a keresztek háta mögül jön, és hát ugye nappal szemben elég nehézkes felvételt készíteni.
Sajnálom, hogy nem tudok szebb, jobb képeket prezentálni – de – a semminél azért több, amit itt láttok.
Még két dolgot tennék hozzá: az utat felfelé majdnem végig kikövezték a hajdani kálvária-építők. Esős időben a nyálkássá váló faleveleken/fűcsomókon életveszély lehet  le-fel közlekedni. Viszont fentről a kilátás a völgyre, a falura, csodálatos.


"Levi"csodaszép fotója

A többi képet én készítettem.
































Civertan légifotók: 










2 megjegyzés:

  1. Ügyesen oldottad meg az üveg mögötti fényképezést. Lírai, elgondolkodtató képek születtek. Várom a kálvária sorozat folytatását.

    VálaszTörlés
  2. Úgy sajnálom ezeket a "legyőzhetetlen" kálváriákat. Akárhogy igyekszem, nem tudom megmutatni. Ezt a megoldást tegnap találtam ki, végülis a semminél több.

    VálaszTörlés