2014. március 29., szombat

Bácsalmás kálvária

Az ismertetőt és az üvegablakok miatti nehéz, gyötrelmes fotózást  fotókat  Pethő Máriának köszönöm ! (Aki próbált már üveg/műanyag ablakon át képeket készíteni, az tudja, hogy itt a fotós csak vesztes lehet...A photoshop pedig nem mindig megoldás...)


Bácsalmás és környéke a  régészeti leletek tanúsága szerint, az avar kor óta lakott. A település csak a Rákóczi-féle szabadságharc után kezdett véglegesen kialakulni, horvát, magyar és szlovák lakosokkal. 1735-ben Felső-Almás néven szerepel. A XVIII. század végén német telepesek érkeztek a községbe. Gyanítható, hogy a kálvária építése is nekik köszönhető.



A stációk a temetőben a fő út mellett sorakoznak. A stáció melletti keresztek szerint a stációsor  1895. és 1915. között épülhetett.



Inditó szobor:  Jézus a getszemáni kertben  az angyallal. Felső-Bácskában szinte minden temetőben megtalálható indítószoborként, vagy sírhelyként.



Kálvária-kápolna: 1882-ben épült. Neve feltámadt Krisztus temetőkápolna. Ide temetkeztek a jelentősebb szerepet betöltő papok is.



A temetőben a stációk újraépítése, képek rendbetétele a Leader program keretében 7,6 millió forintért 2014-ben valósult meg. Párásodás elleni lécekkel is ellátták. Sajnos, a műanyag  borítás miatt nehéz fotózni a képeket.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése