2014. március 7., péntek

Vál kálvária


A fotókat  ezúttal is „BolyaK”-nak köszönöm

A település ismertetőben semmiféle utalást nem találtam arra, hogy a török hódoltság után kik éltek itt, telepítettek-e ide is németeket, vagy más nemzetiségűeket. Emiatt azt sem tudom, kik lehettek a legelső kálvária megépítői.
A wikipedia szerint  1944-ben csak magyar nyelvű lakosok éltek itt (ami eléggé hihetetlen számomra...)régebbi időkre vonatkozóan nincs adatom.
Az alábbiakat itt találtam: http://val.hu/a-telepules/nevezetessegek/
"...A  régi temető az ősi templom helyén volt. Ezt bizonyítják az 1973. májusában elkezdett ásatások eredményei is. A mostani helyére – a templom mögötti gyönyörű környezetbe – 1768-ban került. Itt található az Ürményi-mauzóleum és a Burger-kápolna is.
Ürményi mauzóleum
Az épület a katolikus temető hangsúlyos része.
Az Ürményi József által lerakott városmag harmadik eleme a kastély-templom vonalban helyezkedik el. Tervezője ugyanaz, mint a templomé. Szerény díszességével és tagozatlanságával ünnepélyes, de egyben zárkózott is.
A Burger-kápolna
Szintén a templom mögött, a temetőben található, 1892-ben építtette Burger János váli lakos. 1944-ben ravatalozó kápolnává alakították. Oltárát állítólag a temetőben található régi sírkövekből állították össze.
A szovjet csapatok december 22-én reggel érkeztek a faluba. Másnap, 23-án német Messerschmidtek bombázták a templom környékét. Csak a plébánia telke nyolc bombatalálatot kapott, a templom is megsérült. Ezenkívül nagyon sok porta lett rommá a bombázásban. Három napra rá volt egy második bombázás. A két támadás összességében tíz emberéletet követelt. Elpusztult a templomkert kőkerítése, az Ürményi-kripta fülkéi, a Kálvária képei, a plébánia gazdasága, állatállománya...."

Ebből a leírásból az derül ki, hogy bár volt kálvária 1945 előtt is, de ez a mostani a háború után készülhetett. Időpontját és egyéb részleteket sajnos - ígéret ellenére - eddig nem sikerült megtudnom. A bádoglemezre festett képek és a stációoszlopok a fotók bizonysága szerint elég rossz állapotban vannak. A képek alatti kis megfakult réz táblákon a kálvária állomásai olvashatók. A három fakereszt - ugyancsak megfakult bádog korpuszokkal - elbozótosodott, gyanítom, itt nincs húsvétkor már semmiféle kálvária-járás.


 























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése