2014. március 21., péntek

Nagymányok kálvária


"A város legrégebbi története szerint Nagymányok 1333-ban már rendelkezett templommal és plébániával. A török hódoltság alatt ez a templom csaknem teljesen megsemmisült: téglafalai még részben álltak, de sem teteje, sem berendezése nem volt már az 1722-es egyházlátogatási okmányok szerint. A török pusztítás következtében elnéptelenedett községbe katolikus vallású németek kerültek betelepítésre, a ma itt élő lakosság 50%-a német nemzetiségű. A német telepesek (akik kizárólag katolikusok voltak) 1781-ben kezdtek hozzá az új templom építéséhez, mely 1783-ban (Szent Mihály ünnepén) került felszentelésre.
Az 1797-es egyházlátogatási dokumentumok alapján ekkor már létezett a szőlősök oldalában a kálvária - három fakereszttel és tizennégy téglából épült állomással."(http://www.nagymanyok.hu/?q=node/47)
A stáció-építmények nagyjából rendben vannak, bár azért látszik rajtuk az idő múlása. A fülkékben színes nyomatok vannak, fakeretben. Mivel azonban a kálvária É-ra néz, ezek viszonylag jó állapotban vannak.
A stációsor végén csak egy kereszt van, Krisztussal ill. a kereszt aljánál álló kis méretű Szűz Mária szoborral. A kereszt-talapzaton lévő, 1990-es dátumot tartalmazó  táblán „A nagymányoki hívők adományából” felirat látható – mely valószínű a kereszt felújítására vonatkozhat.


Igen meredek út vezet fel a kálváriához...











 
 

  





4 megjegyzés:

  1. Látom ez 2014-es.A mai napon olyan a változás,hogy a gaz derékig ér,de járható.A meredektől nem kell félni hiszen csak 20-30 méter!DEBI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hja, ifjú emberek könnyen másznak hegyet :-)
      A kaszálás gondolom más helyeken is elmarad néha...
      vagy gyakran.

      Törlés
  2. Régen ott volt a szőlősünk hat nyakug erő gazban kellett allandoan felmenni...szegyen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy ezeknek a régi kálváriáknak nincs igazi gazdájuk. Már senkinek sem fontosak - pedig megérdemelnék, hogy legalább az ősökre emlékezve, megőrizzék, őket.

      Törlés