2014. március 23., vasárnap

Elek kálvária


A fényképeket "BolyaK"-nak köszönöm.     


Elek mai területén már a honfoglalás előtti időszakban különböző népek is megfordultak, de a legelső, Eleket említő írásos emlék 1232-ből származik.
A települést a törökdúlást és a 15 éves háború pusztításait követően német telepesekkel népesítette be báró Harruckern János György, 1724-ben. Ezt követően Elek töretlen fejlődésnek indult, az 1854-es források már mezővárosként említik. Ennek a folyamatnak a trianoni békeszerződés vetett véget, Elek elvesztette piacainak egy részét, határ menti településsé vált.  A II. Világháborút követően a német lakosság nagy részét kényszermunkára hurcolták, ill. elűzték, és az ország más részeiről hoztak helyükbe telepeseket, valamint Felvidékről elűzött magyar családok is kerültek településre. http://elek.hu/index.php?p=tartalom&id=5
A város kálváriája a temetőben, a ravatalozóhoz vezető út két oldalán található. A stáció-oszlopokra ráférne ugyan itt—ott egy kis javítás,  de a domborművek elfogadható állapotban vannak. Alkotójuk nem ismert. A kálváriasor végén, a kereszt mellett 1924-ben készült hősi emlékmű található. (Építési anyagát/stílusát tekintve a kálvária stációkhoz hasonlatos, tehát meglehet a kálvária is ezidőben készült.)















2 megjegyzés:

  1. Látom szépen szaporodnak a kálváriák! További jó munkát hozzá :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a márciusi "eredmény" elég jónak mondható. Adná az ég, hogy a folytatás is ilyen legyen !

      Törlés