2014. március 30., vasárnap

Kismányok kálvária


A képeket FME-nek köszönöm

A Baranya megyével határos kisközség a török uralom alatt elnéptelenedett. 1720 táján Mercy gróf németországi evangélikusokat telepített ide, szabad vallásgyakorlatot és templomépítést engedélyezett számukra. A kismányoki gyülekezet példáját több földesúr követte. A székelyek betelepítésével ma a lakosság többsége katolikus. A templom mögött található a kálvária.
http://neta.itthon.hu/telepules-megjelenites-071029-3?SEID=834


Kismányok eredetileg Nagymányok pusztája volt, a Kismányok elnevezéssel 1437-től kezdve találkozunk.1626-ban a török szinte elpusztította a falut, a lakosság a Mecsekbe menekült.
A község felvirágzása 1703-tól kezdődött és 1711-től az egész vidék központja lett. Ekkor indult meg a svábok letelepedése. A lakosság ebben az időszakban evangélikus vallású. A falu nyugodt fejlődését kicsi volta és félreeső jellege segítette. 1945-ben telepítették be a községbe a katolikus vallású székelységet, mely jelenleg a lakosság többségét alkotja.
Kismányokon a székelyek betelepülésüket követően több,  mint 30 éven át csak egy kis kápolnában tarthattak istentiszteletet. A római katolikus székely templom 1988-1989-ben épült, német és svájci testvérek anyagi segítségével, és Kismányok lakosságának áldozatos munkájával. Épült azzal a gondolattal, hogy legyen a Bukovinából hazatelepült székelyek számára egy közös zarándokhely, ahol összegyűlhetnek. Ez idő tájt készült a kálvária is.
http://www.kismanyok.hu/telepulesunkrol

Kismányok kálvária nagyobb térképen való megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése