2014. március 30., vasárnap

Kismányok kálvária


A képeket FME-nek köszönöm

A Baranya megyével határos kisközség a török uralom alatt elnéptelenedett. 1720 táján Mercy gróf németországi evangélikusokat telepített ide, szabad vallásgyakorlatot és templomépítést engedélyezett számukra. A kismányoki gyülekezet példáját több földesúr követte. A székelyek betelepítésével ma a lakosság többsége katolikus. A templom mögött található a kálvária.
http://neta.itthon.hu/telepules-megjelenites-071029-3?SEID=834


Kismányok eredetileg Nagymányok pusztája volt, a Kismányok elnevezéssel 1437-től kezdve találkozunk.1626-ban a török szinte elpusztította a falut, a lakosság a Mecsekbe menekült.
A község felvirágzása 1703-tól kezdődött és 1711-től az egész vidék központja lett. Ekkor indult meg a svábok letelepedése. A lakosság ebben az időszakban evangélikus vallású. A falu nyugodt fejlődését kicsi volta és félreeső jellege segítette. 1945-ben telepítették be a községbe a katolikus vallású székelységet, mely jelenleg a lakosság többségét alkotja.
Kismányokon a székelyek betelepülésüket követően több,  mint 30 éven át csak egy kis kápolnában tarthattak istentiszteletet. A római katolikus székely templom 1988-1989-ben épült, német és svájci testvérek anyagi segítségével, és Kismányok lakosságának áldozatos munkájával. Épült azzal a gondolattal, hogy legyen a Bukovinából hazatelepült székelyek számára egy közös zarándokhely, ahol összegyűlhetnek. Ez idő tájt készült a kálvária is.
http://www.kismanyok.hu/telepulesunkrol




















2 megjegyzés:

  1. 2014 óta annyi a változás/ ma voltam ott 2018június1 /És el van zárva a bejutási lehetőség!Csak az menjen oda aki előzetesen időpontot kér,vagy tömérdek ideje van.Ugyanis a kulcs felelőse a falu végén lakik,a kálvária a központban van.Gyenge sétával és esetleges alkudozást is beszámítva ez minimálisan 2 óra.Aki kocsival megy megoldhathatja.De a magamfajta esetleges galogos vendég nem tud ennyi időt rászánni a keresgélésre. Az ok egyszerű! Mivel zsákfaluról beszélünk a közlekedés borzalmas.A faluból talán készer indul busz Bonyhádra.Az elágazó kb 2.5 km.Ott pedig csak a Szászvár felé menők reményhetnek buszra.Szászvárról a továbbjutás lutri.Vonattal Dombóvár felé napi két vonat.Busz Pécsváradon át már kellemesebb.Vissza az elágazóhoz.Bizony a Bonyhádra menő buszok egymást érik.Pici hiba hogy ezeknek a buszoknak nincs megállóhelye.Csak a faluból induló két busz áll meg Bonyhád felé. 1 Pécsre valamikor 16 óra után.Hát a kismányoki kálváriból Nekem csak másfajta kálvária jutott.Bocsánat a hosszú lére eresztett hozzászólásért,de az okos más kárán tanul elv alapján,figyelemfelhívásnak szántam.DEBI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megírtad, bár nem hinném, hogy túl sok kálvária-látogató van manapság, de ki tudja, hátha valaki mégis hasznát látja a te kálváriádnak...

      Törlés