2014. március 30., vasárnap

Újudvar kálvária


Az újudvari - miként az alábbi képeken is látszik - nagyon új kálvária. 2000-ben, a millenniumi ünnepségek keretében  állítottak keresztet a szőlőkkel betelepített hegyoldalon, ahová igen sokan jártak, nem csak szőlősgazdák, de kirándulók is. Pár év múlva felmerült a kérdés: lehetne-e a kereszt közelében kálváriát is építeni ? Újudvar lakóinak régi vágya volt,  hogy szabadtéri keresztutat létesítsenek. Hamarosan meg is született a döntés az "igen"-ről és 2008-ban elkészült V. Majzik Mária csodálatos, modern kálváriája. 

Megkapó végigjárni a Dallosi hegy oldalában felállított keresztutat. A természeti szépség még inkább kiemeli a stációk mondanivalóját. Az égetett kerámiákhoz a házat helyben élő mesterek építették. A hegyről csodálatos kilátás nyílik Zala nagy részére, ahonnan a határig is el lehet látni. A csúcson már korábban állt a kereszt, ott van a kálvária utolsó stációja. A keresztút további gondozását helybeliek vállalták. 

Az információt és a segítséget Szűcs Imre esperes plébános úrnak ezúton is nagyon köszönöm.
A képeket - egy kivételével - FME-nek köszönöm. 
 













 

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Igen, különös, de én ha ezt a kálváriát látom, mindig elgondolkodom, ki zarándokol el egy ilyen helyen felépített kálváriához - a világ végére ?

      Törlés