2014. március 29., szombat

Bakonyszentiván kálvária


A fényképeket „bolyak”-nak köszönöm !

Nagyon szomorú állapotban van jelenleg a bakonyszentiváni kálvária. Látszik, hogy nem használják és úgy tűnik felújítása, megóvása senkinek sem fontos.
A kálváriát az un. Templomdomb keleti kaptatójára építették. Ezen a területen helyezkedett el a középkori Szentiván falu. 1824 és 1845 között épült az első háromkeresztes kálvária. A háromkeresztes Golgotát a szentiváni hívek 1873-ban bővítik. A keresztek mögé félköríves védőfalat emeltek és a keresztek előtti teret magas kőkerítéssel vették körül, a falra 6 stácófülkét ültettek. Ekkor nyerte el mai formáját. Legutóbbi felújítását az 1990-es években végezték el. Építőit nem ismerjük. A kálvária fenntartásáról régen a falu közössége  gondoskodott.
Építtetője a kereszten levő monogram szerint Tülmann Jánosné Radics Magdolna. Érdekessége, hogy nem 14 stáció van, hanem a kápolna résszel együtt csak 7.














2022 decemberében érkezett a hír, a kálvária felújítását megkezdték. Földing Ernő kántor úr írta meg s tőle kértem segítséget, hogy ha majd elkészülnek a teljes felújítással, küldjenek képeket. Egyelőre ezeket kaptam:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése