2014. március 29., szombat

Dunafalva kálvária




A képeket Pethő Máriának köszönöm.
Az éjszakai  fotó Fodor  Róbert   alkotása, a dunafalvai önkormányzat ajándéka.
Az információkért  köszönetet mondunk   Magosi  György polgármesternek.

A község 1954-ben alakult meg Dunaszekcső település bal oldalán lévő külső részeiből.
Az 1955-56-os esztendő telének végén többféle ok egyidejű kölcsönhatása eredményezte, hogy a Duna magyarországi, fokozottan annak Dunaföldvár alatti szakaszán mindeddig nem tapasztalt erősségű és magasságú jeges ár pusztított. A folyó több száz kilométeres szakasza teljes szélességben befagyott és vastagon állt a jég. Újabb és újabb ár és hideghullámok, lefagyó és összetorlódó, megbonthatatlan jégtömegek, lassú jégmozgás, vízvisszaduzzasztás rontották a helyzetet. Addig nem mért vízmagasságok, alacsony, gyenge töltésekkel párosultak. Március első és második hetére katasztrofális jeges árvíz alakult ki. Kiürített települések, gátszakadások, elárasztott területek, lerakódott iszaptenger jellemezték a tragikus helyzetet.

Az 1956. március 13-i dunai jeges ár 50. évfordulója alkalmából állították fel 2006. márciusában  ugyanazon napon és órában a kálváriát. Még a hó is esett. Bábel Balázs kalocsai érsek szentelte fel.                                 

A stációképeket Bondor Zsuzsanna bajai zománcművész, a golgotai keresztet  Fábos György pécsi szobrász készítette. Az egyes állomásokat  a falu lakossága támogatta, egyet ezek közül a bajai önkormányzat vett pártfogásába. A támogató kis táblák az egyes stációk lábain vannak elhelyezve.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése