2014. március 29., szombat

Csatka kálvária


A kálvária történetének ismertetőjét Tűz András polgármester úr bocsátotta rendelkezésemre, ezúton is nagyon szépen köszönöm !

A kálvária 1886-ban létesült olyan módon, hogy  az egyes stációk költségeit a környező városok és községek hívei vállalták magukra  és ígéretet tettek azok további fenntartására.
A kálvária építőmestereit nem ismerjük.  
1935-ben került sor a kálvária felújítására. A kálvária fenntartására az alapítók 1200 Koronát helyeztek el a Veszprém megyei Alapítványi Hivatalban de jelentős adomány érkezik a búcsúba érkező hívektől is

A műkőből készült dombormű jelenetekkel díszített   stációkat  a szervita atyák kezdeményezésére,  tatai, tokodi, csatkai hívek és a rend többi tagjának adományából állíttatták. A keresztút legmagasabb pontján álló három feszület Birkmayer György alkotása   1869-70-ből.  Ma már csak a Krisztus kereszt eredeti, a két lator korábbi szoborrészei szanaszét találhatók a Golgota  kerítése környékén, helyükre korpuszok nélküli sima keresztek kerültek a legutóbbi restauráláskor.

http://bucsujaras.hu/csatka/tortenet.htm : A Szentkút Csatkától délkeletre fekszik kb. 1 km távolságra. Története és eredete homályba vész. A múlt század közepe táján, vagy talán már régebben is jártak ide zarándok hívek. A kápolnát a Szentkút közelében, báró Fiáth Ferencné építtette 1862-ben a török időkben elpusztult kápolna helyére, a költségekhez a környék lakossága is bőkezűen hozzájárult.

A képeket "BolyaK"- nak köszönöm.
 

 


















Ezt a két fényképet Tűz Andrástól kaptam, köszönöm:






A gyönyörű égifotókat a Civertan Grafikai Stúdiónak köszönöm:







2 megjegyzés:

  1. Nem tudok megszólalni. Gyönyörűek a kálvária képek, de az összes többi kép is. A feszület csodás, megható,szívszorító....( nekem ) Köszönöm, hogy megnézhettem.

    VálaszTörlés
  2. Kedves "ismeretlen" köszönöm a dicsérő szavakat, örülök, hogy ide tévedt, és örömét lelte a gyűjtemény nézegetésében.Látogasson el néha ,hátha lesznek még újdonságok, habár lassan "elfogynak" a bemutatásra váró kálváriáék. Ha esetleg tud olyanról, ami itt nem szerepel, kérem jelezze. Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés